Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
buncolgit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 mar 2020, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: buncolgit »

Hej mam pytanie, jeśli mam daną rodzinę półprostych wychodzących z tego samego punktu \(\displaystyle{ (0,c)}\) \(\displaystyle{ c>0}\)i przechodzących przez jakiś punkt na prostej \(\displaystyle{ x=b}\), \(\displaystyle{ b>0}\) to mogę powiedzieć że ta rodzina tworzy po prostu I i IV ćwiartkę układu współrzędnych? Jeśli nie to jaki zbiór tworzy taka rodzina?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

Zbiór punktów na tych prostych jest cała płaszczyzną za wyjątkiem prostej `x=0` (bo ona jedna jest równoległą do prostej `x=b`)
buncolgit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 mar 2020, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Re: Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: buncolgit »

a4karo pisze: 2 kwie 2020, o 16:24 Zbiór punktów na tych prostych jest cała płaszczyzną za wyjątkiem prostej `x=0` (bo ona jedna jest równoległą do prostej `x=b`)
A nie półpłaszczyzną?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

nie. A jeżeli `b=c` to tym zbiorem jest cała płaszczyzna
buncolgit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 mar 2020, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Re: Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: buncolgit »

a4karo pisze: 2 kwie 2020, o 18:51 nie. A jeżeli `b=c` to tym zbiorem jest cała płaszczyzna
Teraz to nic nie rozumiem. Mamy punkt \(\displaystyle{ (0,c)}\) z którego wychodzą półproste i przechodzą przez jakiś punkt na prostej \(\displaystyle{ x=b}\). \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ b}\) są ustalone i są dodatnie. Więc jakim cudem te półproste tworzą cała płaszczyznę? To że nie dostaniemy prostej \(\displaystyle{ x=0}\) rozumiem ale czemu cała płaszczyznę a nie polplaszczyzne (na prawo od osi \(\displaystyle{ OX}\)) to nie rozumiem. Mógłbyś wyjaśnić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

Sorry, pomyliłem się. To co napisałem na końcu to nieprawda

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Bo te punkty "na lewo" od prostej `x=0` też należą do tego zbioru. Wszak leżą na prostej, która się przecina z daną prostą

Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
Oooops, przepraszam. W zadaniu jest mowa o półprostych. Masz rację, to jest półpłaszczyzna

Dodano po 32 sekundach:
I co niej dochodzi punkt `(0,c)`

Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
Chyba, że chodzi o półproste otwarte. Wtedy tego punkty nie ma
buncolgit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 mar 2020, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
wiek: 0
Podziękował: 13 razy

Re: Rodzina półprostych wychodzących z punktu na płaszczyźnie

Post autor: buncolgit »

a4karo pisze: 2 kwie 2020, o 19:06 Sorry, pomyliłem się. To co napisałem na końcu to nieprawda

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Bo te punkty "na lewo" od prostej `x=0` też należą do tego zbioru. Wszak leżą na prostej, która się przecina z daną prostą

Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
Oooops, przepraszam. W zadaniu jest mowa o półprostych. Masz rację, to jest półpłaszczyzna

Dodano po 32 sekundach:
I co niej dochodzi punkt `(0,c)`

Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
Chyba, że chodzi o półproste otwarte. Wtedy tego punkty nie ma
I wszystko jasne, dzięki :)
ODPOWIEDZ