Wektorowy dowód Tw. Sinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 kwie 2020, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
- Podziękował: 2 razy
Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Witajcie !
Przychodzę do was z problemem. Mianowicie mam do udowodnienia Twierdzenie Sinusów. Problem w tym ,że dowód mam według polecenia wykonać:
Korzystając z właśności iloczynu wektorowego.
Dane mam tylko,że \(\displaystyle{ \vec{a} + \vec{b} + \vec{c} =0}\) No i oczywiście tw sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin \alpha } =\frac{a}{\sin \beta } =\frac{c}{\sin y } }\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha , \beta }\) oraz \(\displaystyle{ y}\) są odpowiednimi kątami tego trójkąta.
Problem polega na tym,że kompletnie nie wiem jak się za to zadanie w ogóle zabrać :/ Wiem ,że chodzi o wykorzystanie iloczynu wektorowego \(\displaystyle{ |a|\cdot|b|\cdot\sin \alpha }\) Tylko co dalej ? Czy ktoś jest w stanie pomóc / cokolwiek podpowiedziec ?
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje każdemu, kto w jakikolwiek sposób pomoże !
Przychodzę do was z problemem. Mianowicie mam do udowodnienia Twierdzenie Sinusów. Problem w tym ,że dowód mam według polecenia wykonać:
Korzystając z właśności iloczynu wektorowego.
Dane mam tylko,że \(\displaystyle{ \vec{a} + \vec{b} + \vec{c} =0}\) No i oczywiście tw sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin \alpha } =\frac{a}{\sin \beta } =\frac{c}{\sin y } }\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha , \beta }\) oraz \(\displaystyle{ y}\) są odpowiednimi kątami tego trójkąta.
Problem polega na tym,że kompletnie nie wiem jak się za to zadanie w ogóle zabrać :/ Wiem ,że chodzi o wykorzystanie iloczynu wektorowego \(\displaystyle{ |a|\cdot|b|\cdot\sin \alpha }\) Tylko co dalej ? Czy ktoś jest w stanie pomóc / cokolwiek podpowiedziec ?
Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje każdemu, kto w jakikolwiek sposób pomoże !
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2020, o 15:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości: w ogóle.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości: w ogóle.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
\(\displaystyle{ \vec{a} + \vec{b} + \vec{c} = \vec{0} \ \ (1) }\)
Z równości \(\displaystyle{ (1) }\) i z własności iloczynu wektorowego
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{a} + \vec{a}\times \vec{b} +\vec{a}\times \vec{c} = \vec{0} }\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \vec{c}\times \vec{a} }\)
Podobnie
\(\displaystyle{ \vec{b}\times \vec{c} = \vec{c} \times \vec{a} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \vec{b}\times \vec{c} = \vec{c}\times \vec{a} }\)
\(\displaystyle{ |\vec{a}\times \vec{b} | = |\vec{b}\times \vec{c}| = |\vec{c}\times \vec{a}| }\)
\(\displaystyle{ |\vec{a}||\vec{b}|\sin(\gamma) = |\vec{b}||\vec{c}|\sin(\alpha ) = |\vec{c}||\vec{a}|\sin(\beta) \ \ (2)
}\)
Dzielimy równości \(\displaystyle{ (2) }\) przez iloczyn \(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b}\cdot \vec{c} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin(\gamma)}{|\vec{c}|} = \frac{\sin(\alpha)}{|\vec{a}|} = \frac{\sin(\beta)}{|\vec{b}|} \ \ (3)}\).
Odwracając równości \(\displaystyle{ (3) }\) dowodzimy twierdzenie sinususów (Snelliusa).
Z równości \(\displaystyle{ (1) }\) i z własności iloczynu wektorowego
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{a} + \vec{a}\times \vec{b} +\vec{a}\times \vec{c} = \vec{0} }\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \vec{c}\times \vec{a} }\)
Podobnie
\(\displaystyle{ \vec{b}\times \vec{c} = \vec{c} \times \vec{a} }\)
Stąd
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b} = \vec{b}\times \vec{c} = \vec{c}\times \vec{a} }\)
\(\displaystyle{ |\vec{a}\times \vec{b} | = |\vec{b}\times \vec{c}| = |\vec{c}\times \vec{a}| }\)
\(\displaystyle{ |\vec{a}||\vec{b}|\sin(\gamma) = |\vec{b}||\vec{c}|\sin(\alpha ) = |\vec{c}||\vec{a}|\sin(\beta) \ \ (2)
}\)
Dzielimy równości \(\displaystyle{ (2) }\) przez iloczyn \(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b}\cdot \vec{c} }\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin(\gamma)}{|\vec{c}|} = \frac{\sin(\alpha)}{|\vec{a}|} = \frac{\sin(\beta)}{|\vec{b}|} \ \ (3)}\).
Odwracając równości \(\displaystyle{ (3) }\) dowodzimy twierdzenie sinususów (Snelliusa).
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Brawo!!! Pięknie... Śliczny gotowiec (choć z błedem)
Szkoda, że autorowi nie dałeś szansy pomyślenia nad wskazówką.
Swoją drogą ciekawe czym jest iloczyn \(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b}\cdot \vec{c} }\) przez który chcesz podzielić to wyrażenie?
Inna sprawa, że uzasadnienie równości długości iloczynów wektorowych jest skomplikowane. Wystarczy powołać się na fakt, że ta długość jest równa polu równoległoboku rozpiętego przez wektory, a to równa się podwojonemu polu trójkąta - stąd równość.
Szkoda, że autorowi nie dałeś szansy pomyślenia nad wskazówką.
Swoją drogą ciekawe czym jest iloczyn \(\displaystyle{ \vec{a}\cdot \vec{b}\cdot \vec{c} }\) przez który chcesz podzielić to wyrażenie?
Inna sprawa, że uzasadnienie równości długości iloczynów wektorowych jest skomplikowane. Wystarczy powołać się na fakt, że ta długość jest równa polu równoległoboku rozpiętego przez wektory, a to równa się podwojonemu polu trójkąta - stąd równość.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Gdzie jest błąd? Mój sędzio?
Zawsze możemy podzielić równość przez iloczyn trzech liczb \(\displaystyle{ |\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot |\vec{c}|. }\)
Zawsze możemy podzielić równość przez iloczyn trzech liczb \(\displaystyle{ |\vec{a}|\cdot |\vec{b}|\cdot |\vec{c}|. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 kwie 2020, o 14:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
- Podziękował: 2 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Bardzo dziękuje Panowie za odpowiedzi !
Pierwsza podpowiedzieć już duzo mi dała i w sumie doliczyłem zadanie bez odczytania "gotowca" - za którego też bardzo dziękuje - mogłem sprawdzić i porównać odpowiedzi !
Temat do zamknięcia
Pierwsza podpowiedzieć już duzo mi dała i w sumie doliczyłem zadanie bez odczytania "gotowca" - za którego też bardzo dziękuje - mogłem sprawdzić i porównać odpowiedzi !
Temat do zamknięcia
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Daj spokój. Przecież wiadomo, że nie jest ważne co janusz47 napisał, tylko co chciał napisać. A to czytający ma wiedzieć
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Przecież to Ty sam się osmieszasz. Pryncypialnie odnosisz się do użytkowników, nie przyznajesz się do błędów lub bagatelizujesz je, zarzucasz złą wolę tym, którzy te błędy wskazują.
A może byś pomyślał co o tym sądzą ludzie, którzy oczekują od nas pomocy i poprawnych wskazówek.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Nie bardzo Cię rozumiem. Sam zadałeś pytanie, gdzie błąd, więc Ci pokazałem. Wydawało mi się, że pytałeś się po to, żeby się dowiedzieć. Jeżeli to było pytanie retoryczne, to nie chwyciłem tego.
JK
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Dalej nie rozumiem. Zapytałeś o błąd, to go pokazałem, a Ty wyprowadzasz z tego dramatyczną narrację.
JK
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Wektorowy dowód Tw. Sinusów
Przepraszam, ale dla mnie to trolling w najczystszej postaci. Spójrzmy jeszcze raz:
To jest przyznanie się do błędu? Wiesz o tym, że za taki błędny zapis ktoś mógłby na kolokwium/egzaminie oberwać? "Niestety" ale na tym forum obowiązują pewne elementarne zasady dyskusji, które Ty notorycznie łamiesz. I "niestety" ale to nie forum będzie się dostosowywać do Ciebie tylko Ty musisz się dostosować do forum i zasad tu panujących.
I tak też zrobię.