sprawdzić czy krzywa jest zamknięta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
shreder221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

sprawdzić czy krzywa jest zamknięta

Post autor: shreder221 »

Dzień dobry. Ostatnim podpunktem zadania z mechaniki które właśnie robię jest: Pokazać, że tor jest krzywą zamkniętą.

Otrzymany tor to: \(\displaystyle{ (d-b)^{2}x^{2}+(a-c)^{2}y^{2}=(ad-bc)^2}\)

mój pomysł był taki żeby sparametryzować

\(\displaystyle{ \begin{cases} (d-b)x=x`\\ (a-c)y=y`\end{cases} }\)
W wyniku czego otrzymam równanie okręgu \(\displaystyle{ (x`)^{2}+(y`)^{2}=(ad-bc)^2}\) które oczywiście jest krzywą zamkniętą



Pierwsze pytanie brzmi czy ta metoda jest prawidłowa?

Drugie pytanie brzmi? Czy istnieje jakaś ogólniejsza metoda sprawdzenia czy krzywa jest krzywą zamkniętą?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4076
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: sprawdzić czy krzywa jest zamknięta

Post autor: Janusz Tracz »

Pierwsze pytanie brzmi czy ta metoda jest prawidłowa?
Tak.
Drugie pytanie brzmi? Czy istnieje jakaś ogólniejsza metoda sprawdzenia czy krzywa jest krzywą zamkniętą?
To zależy raczej od krzywej. Tu zanim parametryzowałeś można było powidzieć, że jest to równanie elipsy co od razu daje odpowiedź.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: sprawdzić czy krzywa jest zamknięta

Post autor: janusz47 »

Krzywą zamkniętą (konturem) nazywamy taką krzywą \(\displaystyle{ \gamma }\) jeśli \(\displaystyle{ k(\gamma) = p(\gamma) }\) (koniec pokrywa się z jej początkiem).

Jeśli krzywa \(\displaystyle{ \gamma }\) jest konturem to całka \(\displaystyle{ \oint_{\gamma} \omega = 0. }\)
ODPOWIEDZ