Mam za zadanie wyznaczyć parametryzację naturalną krzywej \(\displaystyle{ k}\):
\(\displaystyle{ k:\; \vec{r} (t)=[2t+\sin\,t,\; t-2\sin\,t,\; \sqrt{5}\cos\,t] \; t \ge 0}\) przyjmując \(\displaystyle{ t_{0} = 0}\).
Nie wyznaczałem jeszcze nigdy parametryzacji naturalnej, prawdę mówiąc nawet nie wiem co to dokładnie jest. Proszę o pomoc, dzięki.
Jak wyznacza się parametryzację naturalną?
- bosendorfer
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 lut 2020, o 13:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 13 razy
Jak wyznacza się parametryzację naturalną?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2020, o 10:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Re: Jak wyznacza się parametryzację naturalną?
\(\displaystyle{ k: \vec{r}(t) = [2t +\sin(t), \ \ t - 2\sin(t), \ \ \sqrt{5}\cos(t)]. }\)
Liczymy długość łuku
\(\displaystyle{ \vec{r'(t)}= [ (2 +\cos(t), 1 - 2\cos(t), -\sqrt{5}\sin(t) ] }\)
\(\displaystyle{ |\vec{r'(t)}| = \sqrt{(2 +\cos(t))^2 + (1- 2\cos(t))^2 + ( -\sqrt{5}\sin(t))^2} = \sqrt{5\sin^2(t) + 5\cos^2(t) + 5} = \sqrt{10}. }\)
\(\displaystyle{ s = \sigma(t) = \int_{0}^{t} \sqrt{10} \cdot d\tau = \sqrt{10}\cdot t }\)
Następnie znajdujemy funkcję odwrotną (czyli wyrażamy \(\displaystyle{ t }\) poprzez \(\displaystyle{ s }\))
\(\displaystyle{ t = \theta(s) = \frac{s}{\sqrt{10}}. }\)
Parametryzacją unormowaną (naturalną, łukową) jest więc funkcja
\(\displaystyle{ \overline{r}(s) = \left [ \frac{2s}{\sqrt{10}}+ \sin\left(\frac{s}{\sqrt{10}}\right), \ \ \frac{2s}{\sqrt{10}}-2 \sin\left(\frac{s}{\sqrt{10}}\right), \ \ \sqrt{5}\cos\left(\frac{s}{\sqrt{10}}\right) \right]. }\)
Dodano po 10 minutach 44 sekundach:
Uwaga
Dla dowolnej regularnej krzywej parametrycznej \(\displaystyle{ \vec{r} }\) istnieje unormowana krzywa parametryczna unormowana równoważna z \(\displaystyle{ \vec{r} }\).
Stwierdzenie to ma duże znaczenie teoretyczne w geometrii różniczkowej.W praktyce natomiast rzadko daje się zastosować do znalezienia równoważnej krzywej parametrycznej z powodu kłopotów z obliczeniem całki i znalezieniem funkcji odwrotnej. Na szczęście w tym przykładzie uniknęliśmy tych kłopotów.
Liczymy długość łuku
\(\displaystyle{ \vec{r'(t)}= [ (2 +\cos(t), 1 - 2\cos(t), -\sqrt{5}\sin(t) ] }\)
\(\displaystyle{ |\vec{r'(t)}| = \sqrt{(2 +\cos(t))^2 + (1- 2\cos(t))^2 + ( -\sqrt{5}\sin(t))^2} = \sqrt{5\sin^2(t) + 5\cos^2(t) + 5} = \sqrt{10}. }\)
\(\displaystyle{ s = \sigma(t) = \int_{0}^{t} \sqrt{10} \cdot d\tau = \sqrt{10}\cdot t }\)
Następnie znajdujemy funkcję odwrotną (czyli wyrażamy \(\displaystyle{ t }\) poprzez \(\displaystyle{ s }\))
\(\displaystyle{ t = \theta(s) = \frac{s}{\sqrt{10}}. }\)
Parametryzacją unormowaną (naturalną, łukową) jest więc funkcja
\(\displaystyle{ \overline{r}(s) = \left [ \frac{2s}{\sqrt{10}}+ \sin\left(\frac{s}{\sqrt{10}}\right), \ \ \frac{2s}{\sqrt{10}}-2 \sin\left(\frac{s}{\sqrt{10}}\right), \ \ \sqrt{5}\cos\left(\frac{s}{\sqrt{10}}\right) \right]. }\)
Dodano po 10 minutach 44 sekundach:
Uwaga
Dla dowolnej regularnej krzywej parametrycznej \(\displaystyle{ \vec{r} }\) istnieje unormowana krzywa parametryczna unormowana równoważna z \(\displaystyle{ \vec{r} }\).
Stwierdzenie to ma duże znaczenie teoretyczne w geometrii różniczkowej.W praktyce natomiast rzadko daje się zastosować do znalezienia równoważnej krzywej parametrycznej z powodu kłopotów z obliczeniem całki i znalezieniem funkcji odwrotnej. Na szczęście w tym przykładzie uniknęliśmy tych kłopotów.