Znaleźć parametr naturalny krzywej \(\displaystyle{ L: r(t)=[\cos ^{3}(t),\cos(2t), \sin^{2}(t) ]}\) dla \(\displaystyle{ t \in \left\langle 0, \frac{ \pi }{2} \right\rangle }\), przyjmując \(\displaystyle{ s=0}\) dla \(\displaystyle{ t=0}\).
Obliczam:
\(\displaystyle{ r'(t)=[-3\cos^{2}(t)\sin(t),-2\sin(2t),\sin^{2}(t)\cos(t)]}\)
następnie liczę sobie \(\displaystyle{ |r'(t)|}\) korzystając między innymi z \(\displaystyle{ \sin(2x)}\) dochodzę do momentu w którym już nie wiem jak bardziej zwinąć wyrażenie pod pierwiastkiem :/
\(\displaystyle{ \left| r'(t) \right|= \sqrt{8\cos^{2}(t)\sin^{2}(t)(1+\cos^{2}(t))} }\)
Parametr naturalny krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 lut 2020, o 13:49
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 23
- Podziękował: 1 raz
Parametr naturalny krzywej
Ostatnio zmieniony 1 lut 2020, o 14:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Parametr naturalny krzywej
Proszę poprawić trzecią współrzędną \(\displaystyle{ r'(t) }\) na \(\displaystyle{ (sin^2(t))' = 2\sin(t) \cos(t) = \sin(2t). }\)
Z pierwszej współrzędnej wyodrębniamy \(\displaystyle{ \sin(2t), \ \ -3\cos^2(t)\sin(t) = -\frac{3}{2}\cos(t)\sin(2t) }\)
Wyłączamy \(\displaystyle{ \sin(2t) }\) przed nawias, a potem przed pierwiastek kwadratowy.
Z pierwszej współrzędnej wyodrębniamy \(\displaystyle{ \sin(2t), \ \ -3\cos^2(t)\sin(t) = -\frac{3}{2}\cos(t)\sin(2t) }\)
Wyłączamy \(\displaystyle{ \sin(2t) }\) przed nawias, a potem przed pierwiastek kwadratowy.