Kula przecięta płaszczyzną
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Kula przecięta płaszczyzną
a.)
Dana jest prosta
\(\displaystyle{ l \ \ : X=\left(2,1,-2\right)+t\left[1,-1,0\right] \ \ , \ \ t\in\mathbb{R}}\)
Wyznacz równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) równoległej do prostej \(\displaystyle{ l}\) i przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A\left(0,1,2\right)}\), \(\displaystyle{ B\left(-3,-3,6\right)}\).
b.)
Płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) przecina kule, która ma środek w początku układu współrzędnych i promień równy \(\displaystyle{ 12}\). Oblicz objętość tej części kuli, która zawiera początek układu współrzędnych.
Mam w związku z tym zadaniem dwa pytania:
1. Czy równanie:
\(\displaystyle{ \pi \ \ : \ \ 4x-4y-z+6=0}\)
jest poprawnym równaniem płaszczyzny z podpunktu a.)?
2. Jak ruszyć z podpunktem b.)?
Dana jest prosta
\(\displaystyle{ l \ \ : X=\left(2,1,-2\right)+t\left[1,-1,0\right] \ \ , \ \ t\in\mathbb{R}}\)
Wyznacz równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) równoległej do prostej \(\displaystyle{ l}\) i przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A\left(0,1,2\right)}\), \(\displaystyle{ B\left(-3,-3,6\right)}\).
b.)
Płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) przecina kule, która ma środek w początku układu współrzędnych i promień równy \(\displaystyle{ 12}\). Oblicz objętość tej części kuli, która zawiera początek układu współrzędnych.
Mam w związku z tym zadaniem dwa pytania:
1. Czy równanie:
\(\displaystyle{ \pi \ \ : \ \ 4x-4y-z+6=0}\)
jest poprawnym równaniem płaszczyzny z podpunktu a.)?
2. Jak ruszyć z podpunktem b.)?
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Kula przecięta płaszczyzną
Odległość płaszczyzny od środka wynosi oczywiście \(\displaystyle{ \frac{6}{\sqrt{33}}}\). Wzór na objętość odcinka kuli, z którego korzystam to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\pi h^2\left(3r-h\right)}\). Po wstawieniu do wzoru otrzymuję taki oto koszmarek:
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi\left(12\right)^3-\frac{1}{3}\pi\left(12-\frac{6}{\sqrt{33}}\right)^2\left(24+\frac{6}{\sqrt{33}}\right)}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi\left(12\right)^3-\frac{1}{3}\pi\left(12-\frac{6}{\sqrt{33}}\right)^2\left(24+\frac{6}{\sqrt{33}}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Kula przecięta płaszczyzną
Jak to, co? - Każdy widzi - ten pierwiastek z trzydziestu trzech w mianowniku.