Dane są wektory:
\(\displaystyle{ A = 2i + 5j + 3k}\)
\(\displaystyle{ B = 3i - 2j + 1k}\)
Znajdź iloczyn skalarny wektorów: \(\displaystyle{ A \cdot (A+B)}\)
Znajdź iloczyn wektorowy wektorów: \(\displaystyle{ (A-B) \times A}\)
Znajdź iloczyn mieszany wektorów:\(\displaystyle{ (A \times B) \cdot A}\)
Wystarczą końcowe wyniki.
Działania na wektorach
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Re: Działania na wektorach
\(\displaystyle{ \vec{A} = 2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} }\)
\(\displaystyle{ \vec{B} = 3\vec{i} - 2\vec{j} + 1\vec{k} }\)
a)
\(\displaystyle{ \vec{A}\cdot (\vec{A} + \vec{B}) }\)
\(\displaystyle{ (2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} )\cdot [( 2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k}) + (3\vec{i} - 2\vec{j} + 1\vec{k})] = (2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} )\cdot (5\vec{i} + 3\vec{j} + 4\vec{k}) = 10\vec{i}\cdot \vec{i} + 15 \vec{j}\cdot \vec{j} + 12 \cdot \vec{k}\cdot \vec{k} \\ = 10\cdot 1 + 15\cdot 1 + 12 \cdot 1= 10 + 15 + 12 = 37.}\)
b)
\(\displaystyle{ (\vec{A} - \vec{B}) \times \vec{A} = [(2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} ) - ( 3\vec{i} - 2\vec{j} + 1\vec{k})]\times [ 2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k}] = (-1\vec{i}+ 7\vec{j}+2\vec{k}) \times (2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} ) }\)
\(\displaystyle{ (\vec{A} - \vec{B}) \times \vec{A} = \left|\begin{matrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ -1 & 7 & 2 \\ 2 & 5 & 3 \end{matrix}\right | = \left|\begin{matrix} 7 &2 \\ 5 & 3\end{matrix} \right| \cdot \vec{i} - \left|\begin{matrix} -1 &2 \\ 2 & 3\end{matrix} \right| \cdot \vec{j} +\left|\begin{matrix} -1 & 7 \\ 2 & 5\end{matrix} \right| \cdot \vec{k} = (21-10) \vec{i} - (-3 - 4)\vec{j} + (-5-14) \vec{k} = 11\vec{i} + 7\vec{j} -19\vec{k}. }\)
c)
\(\displaystyle{ (\vec{A}\times \vec{B})\cdot \vec{A} = \left|\begin{matrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ 2 & 5 & 3\\ 3 & -2 & 1\end{matrix}\right|\cdot[ 2\vec{i}+ 5\vec{j} + 3\vec{k} ] = \left(\left|\begin{matrix} 5 & 3\\ -2 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{i} - \left|\begin{matrix} 2 & 3 \\ 3 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{j} +\left|\begin{matrix} 2 & 5 \\ 3 & -2\end{matrix} \right| \cdot \vec{k} \right) \cdot (2\vec{i} +5\vec{j}+3\vec{k})= \\=[(5+6) \vec{i} - (3 - 9)\vec{j} + (-4-15) \vec{k} ]\cdot [2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}] = (11\vec{i} + 6\vec{j}-19\vec{k})\cdot (2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}) = 22 + 30 - 57 = -5. }\)
Dodano po 1 dniu 16 godzinach 35 minutach 57 sekundach:
Korekta
\(\displaystyle{ (\vec{A}\times \vec{B})\cdot \vec{A} = \left|\begin{matrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ 2 & 5 & 3\\ 3 & -2 & 1\end{matrix}\right|\cdot[ 2\vec{i}+ 5\vec{j} + 3\vec{k} ] = \left(\left|\begin{matrix} 5 & 3\\ -2 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{i} - \left|\begin{matrix} 2 & 3 \\ 3 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{j} +\left|\begin{matrix} 2 & 5 \\ 3 & -2\end{matrix} \right| \cdot \vec{k} \right) \cdot (2\vec{i} +5\vec{j}+3\vec{k})= \\=[(5+6) \vec{i} - (2 - 9)\vec{j} + (-4-15) \vec{k} ]\cdot [2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}] = (11\vec{i} + 7\vec{j}-19\vec{k})\cdot (2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}) = 22 + 35 - 57 = 0. }\)
\(\displaystyle{ \vec{B} = 3\vec{i} - 2\vec{j} + 1\vec{k} }\)
a)
\(\displaystyle{ \vec{A}\cdot (\vec{A} + \vec{B}) }\)
\(\displaystyle{ (2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} )\cdot [( 2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k}) + (3\vec{i} - 2\vec{j} + 1\vec{k})] = (2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} )\cdot (5\vec{i} + 3\vec{j} + 4\vec{k}) = 10\vec{i}\cdot \vec{i} + 15 \vec{j}\cdot \vec{j} + 12 \cdot \vec{k}\cdot \vec{k} \\ = 10\cdot 1 + 15\cdot 1 + 12 \cdot 1= 10 + 15 + 12 = 37.}\)
b)
\(\displaystyle{ (\vec{A} - \vec{B}) \times \vec{A} = [(2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} ) - ( 3\vec{i} - 2\vec{j} + 1\vec{k})]\times [ 2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k}] = (-1\vec{i}+ 7\vec{j}+2\vec{k}) \times (2\vec{i} +5\vec{j} + 3\vec{k} ) }\)
\(\displaystyle{ (\vec{A} - \vec{B}) \times \vec{A} = \left|\begin{matrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ -1 & 7 & 2 \\ 2 & 5 & 3 \end{matrix}\right | = \left|\begin{matrix} 7 &2 \\ 5 & 3\end{matrix} \right| \cdot \vec{i} - \left|\begin{matrix} -1 &2 \\ 2 & 3\end{matrix} \right| \cdot \vec{j} +\left|\begin{matrix} -1 & 7 \\ 2 & 5\end{matrix} \right| \cdot \vec{k} = (21-10) \vec{i} - (-3 - 4)\vec{j} + (-5-14) \vec{k} = 11\vec{i} + 7\vec{j} -19\vec{k}. }\)
c)
\(\displaystyle{ (\vec{A}\times \vec{B})\cdot \vec{A} = \left|\begin{matrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ 2 & 5 & 3\\ 3 & -2 & 1\end{matrix}\right|\cdot[ 2\vec{i}+ 5\vec{j} + 3\vec{k} ] = \left(\left|\begin{matrix} 5 & 3\\ -2 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{i} - \left|\begin{matrix} 2 & 3 \\ 3 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{j} +\left|\begin{matrix} 2 & 5 \\ 3 & -2\end{matrix} \right| \cdot \vec{k} \right) \cdot (2\vec{i} +5\vec{j}+3\vec{k})= \\=[(5+6) \vec{i} - (3 - 9)\vec{j} + (-4-15) \vec{k} ]\cdot [2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}] = (11\vec{i} + 6\vec{j}-19\vec{k})\cdot (2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}) = 22 + 30 - 57 = -5. }\)
Dodano po 1 dniu 16 godzinach 35 minutach 57 sekundach:
Korekta
\(\displaystyle{ (\vec{A}\times \vec{B})\cdot \vec{A} = \left|\begin{matrix} \vec{i} & \vec{j} & \vec{k} \\ 2 & 5 & 3\\ 3 & -2 & 1\end{matrix}\right|\cdot[ 2\vec{i}+ 5\vec{j} + 3\vec{k} ] = \left(\left|\begin{matrix} 5 & 3\\ -2 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{i} - \left|\begin{matrix} 2 & 3 \\ 3 & 1\end{matrix} \right| \cdot \vec{j} +\left|\begin{matrix} 2 & 5 \\ 3 & -2\end{matrix} \right| \cdot \vec{k} \right) \cdot (2\vec{i} +5\vec{j}+3\vec{k})= \\=[(5+6) \vec{i} - (2 - 9)\vec{j} + (-4-15) \vec{k} ]\cdot [2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}] = (11\vec{i} + 7\vec{j}-19\vec{k})\cdot (2\vec{i} + 5\vec{j} +3\vec{k}) = 22 + 35 - 57 = 0. }\)