Dana jest kierunkowa stożka \(\displaystyle{ \frac{y^2}{25} + \frac{z^2}{9}=1 }\), \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ W=\left( 4,0,-3\right) }\)
Wyznaczyć równanie stożka.
Poda ktoś wzór?
Równanie stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie stożka
Wzór należy wyprowadzić na podstawie równania kierunkowej stożka
\(\displaystyle{ \frac{y^{2}}{25} + \frac{z^2}{9} = 1 \ \ (1)}\)
współrzędnych jego wierzchołka \(\displaystyle{ W = (4, 0, -3) }\) oraz równania \(\displaystyle{ x = 0 }\) (nie można go tak ad hoc podać).
Piszemy równanie kierunkowe tworzących stożka
\(\displaystyle{ \frac{x -4}{a} = \frac{y - 0}{b} + \frac{z +3}{c} = t, \ \ t\in \RR \ \ (2) }\)
Przechodzimy do równań parametrycznych
\(\displaystyle{ ( x = 4 +at, \ \ y = bt, \ \ z = -3 +ct , \ \ t\in \RR ) \ \ (3)}\)
uwzględniając równanie
\(\displaystyle{ x = 0, \ \ 4 + at = 0 \ \ (4) }\)
Z równania \(\displaystyle{ (4) }\) wyznaczamy parametr \(\displaystyle{ t = \frac{-4}{a} \ \ (5) }\)
Podstawiamy równania \(\displaystyle{ (3) , \ \ (5) }\) do równania \(\displaystyle{ (1) }\) (tworzące stożka leżą na jego kierunkowej).
Z otrzymanego w ten sposób równania ... i równania \(\displaystyle{ (2) }\) - otrzymujemy równanie ogólne stożka eliptycznego.
Proszę dokończyć zadanie.
\(\displaystyle{ \frac{y^{2}}{25} + \frac{z^2}{9} = 1 \ \ (1)}\)
współrzędnych jego wierzchołka \(\displaystyle{ W = (4, 0, -3) }\) oraz równania \(\displaystyle{ x = 0 }\) (nie można go tak ad hoc podać).
Piszemy równanie kierunkowe tworzących stożka
\(\displaystyle{ \frac{x -4}{a} = \frac{y - 0}{b} + \frac{z +3}{c} = t, \ \ t\in \RR \ \ (2) }\)
Przechodzimy do równań parametrycznych
\(\displaystyle{ ( x = 4 +at, \ \ y = bt, \ \ z = -3 +ct , \ \ t\in \RR ) \ \ (3)}\)
uwzględniając równanie
\(\displaystyle{ x = 0, \ \ 4 + at = 0 \ \ (4) }\)
Z równania \(\displaystyle{ (4) }\) wyznaczamy parametr \(\displaystyle{ t = \frac{-4}{a} \ \ (5) }\)
Podstawiamy równania \(\displaystyle{ (3) , \ \ (5) }\) do równania \(\displaystyle{ (1) }\) (tworzące stożka leżą na jego kierunkowej).
Z otrzymanego w ten sposób równania ... i równania \(\displaystyle{ (2) }\) - otrzymujemy równanie ogólne stożka eliptycznego.
Proszę dokończyć zadanie.