Witam
Problem jest taki, że ja nie rozumiem za bardzo jednokładności, bo dla mnie to jest zupełnie nowy temat, także proszę o szczegółowe wyjaśnienie.
Okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-3)^{2}+(y-3)^{2}=9}\) jest obrazem pewnej jednokładności okręgu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=1}\). Wyznacz środek tej jednokładności oraz jej skalę (rozpatrz dwa przypadki).
No to mi się wydaje, że ta skala jednokładności wynosi \(\displaystyle{ k=3 \vee k=-3}\), bo promień jest trzy razy dłuższy. A co do środka to nie wiem.
Co do środka tej jednokładności, który nazwijmy \(\displaystyle{ O}\)...
Wydaje mi się, że jeżeli ten pierwszy okrąg leży w odległości \(\displaystyle{ f}\) od \(\displaystyle{ O}\), to obraz jednokładności jeżeli w odległości \(\displaystyle{ 3f}\).
Proszę o wyjaśnienie.
Jednokładność i okrąg
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2283
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Jednokładność i okrąg
Ogólny wzór na jednokładność \(\displaystyle{ J}\) o środku \(\displaystyle{ (a,b)}\) i skali \(\displaystyle{ k}\) wygląda tak:
\(\displaystyle{ J(x,y)=k(x-a,y-b)+(a,b)}\)
\(\displaystyle{ k}\) masz policzone dobrze. Wykorzystaj teraz fakt, że środek pierwszego okręgu przechodzi przez tę jednokładność na środek drugiego okręgu.
\(\displaystyle{ J(x,y)=k(x-a,y-b)+(a,b)}\)
\(\displaystyle{ k}\) masz policzone dobrze. Wykorzystaj teraz fakt, że środek pierwszego okręgu przechodzi przez tę jednokładność na środek drugiego okręgu.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Jednokładność i okrąg
Czyli chcesz mi powiedzieć, że:
\(\displaystyle{ (3,3)=3\cdot (-a;-b)+(a+b) \vee (3,3)=-3\cdot (-a;-b)+(a,b)}\)?
z tego wynika, że środek jednokładności to \(\displaystyle{ (-1,5;-1,5)}\) lub \(\displaystyle{ (0,75;0,75)}\). Dobrze?
Dodano po 16 minutach 15 sekundach:
A ok, jest dobrze, dziękuję bardzo
\(\displaystyle{ (3,3)=3\cdot (-a;-b)+(a+b) \vee (3,3)=-3\cdot (-a;-b)+(a,b)}\)?
z tego wynika, że środek jednokładności to \(\displaystyle{ (-1,5;-1,5)}\) lub \(\displaystyle{ (0,75;0,75)}\). Dobrze?
Dodano po 16 minutach 15 sekundach:
A ok, jest dobrze, dziękuję bardzo