Kwadrat wpisany w okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

Witam
Punkt \(\displaystyle{ A(6,2)}\) jest wierzchołkiem kwadratu wpisanego w okrąg \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-6x+4y-12=0}\). Wyznacz pozostałe wierzchołki i podaj równanie okręgu wpisanego do tego kwadratu.
Proszę o pomoc...
Przekątna wynosi \(\displaystyle{ 10}\), czyli bok wynosi \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\) czyli odległość od \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ B}\) jest równa \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\)... Co dalej? Tu trzeba będzie rozwiązać jakiś układ równań.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Jan Kraszewski »

A próbowałaś to sobie narysować bądź wyobrazić? Bo mam wrażenie, że od razu prosisz o pomoc, żeby Ci powiedzieć, co masz zauważyć.

Wskazówka: przekątna kwadratu jest średnicą okręgu, poza tym przekątne kwadratu przecinają się pod kątem prostym i połowią się.
Niepokonana pisze: 28 paź 2019, o 16:22Tu trzeba będzie rozwiązać jakiś układ równań.
Przede wszystkim powinnaś ułożyć plan rozwiązania zadania. Rachunki są na końcu i są w pewnym sensie najmniej ważne.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

Wyobrażałam to sobie, ale mi nie wyszło, a narysować nie mogę, bo nie mam cyrkla.
Eee to moglibyśmy obliczyć równanie przekątnej, bo to linia prosta i mamy jej dwa punkty. Z tego zrobić układ równań, z którego wyliczymy \(\displaystyle{ 2}\) przecięcia z okręgiem, jeden to będzie punkt \(\displaystyle{ A}\), drugi to będzie punkt \(\displaystyle{ C}\). Potem znaleźć równanie drugiej przekątnej, która jest prostopadła do pierwszej przekątnej i przechodzi przez środek okręgu. Zrobić drugi układ równań i wyliczyć z niego \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\). Dobrze myślę?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Tmkk »

Niepokonana pisze: 28 paź 2019, o 16:39 a narysować nie mogę, bo nie mam cyrkla.
To może wyglądać na offtop, ale tak naprawdę to niemalże rozwiązanie tego zdania:

możesz narysować okrąg bez cyrkla.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Jan Kraszewski »

No widzisz - jak chcesz to możesz.

Tak, to jest dobry plan na pierwszą część zadania.

JK

PS Już prawie nie pamiętam, kiedy ostatnio rysowałem okrąg używając cyrkla...
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

Ten drugi mniejszy okrąg różni się od dużego (w równaniu) tylko promieniem, bo mają ten sam środek, a promień koła wpisanego do kwadratu to jest połowa boku tego kwadratu. Ok dziękuję za pomoc.

Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
A jak można narysować w zeszycie okrąg bez cyrkla?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Tmkk »

Ja np. zawsze robiłem tak. Załóżmy, że promień okręgu to 5. Zaznaczasz środek i od środka zaznaczasz 4 punkty - 5 kratek w górę, 5 kratek w dół, 5 kratek z lewo i 5 kratek w prawo. Potem łączysz te cztery kropki łukami. Wiadomo, że nie wyjdzie idealnie, ale to ma być tylko rysunek poglądowy. A na marginesie, rysunek przy geometrii analitycznej jest bardzo ważny, bez tego to trochę na oślep się robi zadania.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

A dobra dzięki, cóż, trzeba zacząć rysować te okręgi w końcu, chociaż nie lubię.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Jan Kraszewski »

Tmkk pisze: 28 paź 2019, o 16:55A na marginesie, rysunek przy geometrii analitycznej jest bardzo ważny, bez tego to trochę na oślep się robi zadania.
W tym momencie przypomina mi się autentyczna historia o nauczycielu, który w trakcie przerabiania geometrii analitycznej ZAKAZYWAŁ uczniom robić rysunki ("bo źle rysują").

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

Straszna historia.

Dodano po 42 minutach 47 sekundach:
Mam problem z utworzonym równaniem, bo mi wyszła funkcja
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2=3a+b \\ 2=6a+b \end{cases}}\) no i wychodzi mi z tego \(\displaystyle{ a= \frac{4}{3}}\) i \(\displaystyle{ b=-6}\) proszę o pomoc, potem wychodzą mi dziwne ułamki w układzie równań.

Dodano po 9 minutach :
A dobra na razie mi wyszły liczby jako tako całkowite, jak wyjdzie dobrze to powiem.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: a4karo »

Wow, nowa, niezbadana klasa liczb "jako tako całkowitych". Musi mieć duży potencjał badawczy :D
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

Dobra, już mi wyszło tamto zadanie, teraz robię inne, sama, bo umiem.
a4karo, przez Ciebie poryczałam się ze śmiechu. :) :D
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: a4karo »

Inna sprawa to to, że do rozwiązania tego zadania nie potrzeba żadnych rachunków - wystarczy ołówek i kartka papieru w kratkę :)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze: 28 paź 2019, o 20:32Inna sprawa to to, że do rozwiązania tego zadania nie potrzeba żadnych rachunków - wystarczy ołówek i kartka papieru w kratkę :)
To się zgadza - żeby jeszcze uznawano takie rozwiązania...

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Kwadrat wpisany w okrąg

Post autor: Niepokonana »

I jeszcze zdolności do rysowania by się przydały.

Dodano po 20 sekundach:
A więc znowu wywołam długą dyskusję "prostym" zadaniem.
ODPOWIEDZ