Wyznacz równanie prostej leżącej najbliżej punktów \(\displaystyle{ A=\left( 2,3\right)}\), \(\displaystyle{ B=\left( 4,1\right)}\) , \(\displaystyle{ C=\left( 6,0\right)}\)
Troche trudno jest mi to sobie wyobrazić...
Prosta leżąca najbliczej punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Prosta leżąca najbliczej punktów
Aproksymacja średniokwadratowa:
Równanie szukanej prostej \(\displaystyle{ y = ax +b.}\)
Współczynniki \(\displaystyle{ a, b}\) wyznaczamy, znajdując minimum lokalne funkcji kwadratowej
\(\displaystyle{ f(a,b) = ( 3 -2a -b)^2 + (1 -4a -b)^2 + (0- 6a -b)^2.}\)
Równanie szukanej prostej \(\displaystyle{ y = ax +b.}\)
Współczynniki \(\displaystyle{ a, b}\) wyznaczamy, znajdując minimum lokalne funkcji kwadratowej
\(\displaystyle{ f(a,b) = ( 3 -2a -b)^2 + (1 -4a -b)^2 + (0- 6a -b)^2.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy