Punkty przecięcia parabol
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Punkty przecięcia parabol
Udowodnij że punkty przecięcia parabol \(\displaystyle{ y=x^{2}+x-41}\) i \(\displaystyle{ x=y^{2}+y-40}\) leżą na jednym okręgu.
- Kfadrat
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Punkty przecięcia parabol
Po dodaniu tych równań stronami dostajemy
\(\displaystyle{ x^2+y^2=81}\)
zatem pary liczb \(\displaystyle{ \left( x,y\right)}\) spełniające te zależności należą do okręgu opisanego powyższym równaniem.
\(\displaystyle{ x^2+y^2=81}\)
zatem pary liczb \(\displaystyle{ \left( x,y\right)}\) spełniające te zależności należą do okręgu opisanego powyższym równaniem.