Rówanie płaszczyzny zawierającej proste

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kryl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2019, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Rówanie płaszczyzny zawierającej proste

Post autor: kryl »

Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
Najbardziej chodzi mi o niewspółliniowe punkty płaszczyzny.

Napisz równanie płaszczyzny zawierającej proste
\(\displaystyle{ L: \begin{cases} x=1+t \\ y=2-3t \\ z=t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ P: \frac{x-2}{-2}= \frac{y+4}{6} = \frac{z}{-2}}\)

Wektory kierunkowe prostych są równoległe :\(\displaystyle{ \vec{u}=[1,-3,1],\vec{v}=[-2,6,-2]}\)
Wyznaczam punkty niewspółliniowe:
\(\displaystyle{ A(1,2,0), B(2,2,0), C(1,-4,0)}\)

Wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}=[1,0,0]}\).
Wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{BC}=[0,-6,0]}\).

Iloczyn wektorowy \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}\times\overrightarrow{BC}=[6,-1,-6],}\)

więc równanie płaszczyzny to dla punktu \(\displaystyle{ A}\) to:
\(\displaystyle{ 6(x-1)-(y-2)-6(z-0)}\)

\(\displaystyle{ 6x-y-6z-4=0}\)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2019, o 18:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rówanie płaszczyzny zawierającej proste

Post autor: janusz47 »

173961.htm
kryl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2019, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Rówanie płaszczyzny zawierającej proste

Post autor: kryl »

janusz47 pisze:173961.htm
Widziałem to zadanie, ale wynik jest inny. Czy jedna płaszczyzna może być ograniczona różnymi wzorami, i czy dobrze wyznaczyłem punkty niewspółliniowe?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rówanie płaszczyzny zawierającej proste

Post autor: janusz47 »

Obie proste, jak stwierdziłeś są równoległe, bo ich wektory kierunkowe są równoległe i przechodzą odpowiednio przez punkty:

\(\displaystyle{ P_{1}(1, 2, 0), \ \ P_{2}(2, - 4, 0).}\)

Wystarczy więc wyznaczyć współrzędne wektora normalnego szukanej płaszczyzny:

\(\displaystyle{ \vec{n} = \vec{P_{1}P_{2}}\times [1, -3, 1 ] = [1, -6, 0]\times [1,-3, 1] =[-6, -1, 3]}\)

i uwzględnić współrzędne dowolnego punktu jednej z prostych.

Równanie szukanej płaszczyzny

\(\displaystyle{ -6(x -2) - 1(y+4) + 3(z -0) =0}\)

\(\displaystyle{ -6x -y +3z +8 = 0}\)

albo

\(\displaystyle{ 6x +y -3z -8 = 0.}\)

Współrzędne punktów \(\displaystyle{ P_{1}, P_{2}}\) muszą spełniać równanie szukanej płaszczyzny.
ODPOWIEDZ