Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(2,4)}\) i odległej od początku układu o 2 jednostki.
Na początku napisałem równanie okręgu
\(\displaystyle{ x^2+y^2=4}\)
później do prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) podstawiłem punkt \(\displaystyle{ A}\) i później wyliczyłem \(\displaystyle{ b}\) i wyszło mi :
\(\displaystyle{ y=ax+4-2a}\)
i dalej nwm co z tym zrobić.
-- 30 mar 2019, o 16:41 --
po obliczeniu odległości środka okręgu \(\displaystyle{ (0,0)}\) od prostej \(\displaystyle{ ax-y+4-2a=0}\) wyszło mi, że \(\displaystyle{ a=0,75}\), i wtedy prosta ma postać: \(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x+\frac{5}{2}}\)
a powinna jeszcze wyjść \(\displaystyle{ x=2}\), nwm jak wyznaczyć tą drugą prostą, odczytałem ją z wykresu jaki zrobiłem, ale tak to się nie rozwiązuje zadań
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt
Ostatnio zmieniony 30 mar 2019, o 18:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt
W tym wypadku odczytanie prostej z wykresu wydaje się wystarczające moim zdaniem.
edit:
Przed skorzystaniem z równania prostej w postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\) zaznacz tylko, że przypadek prostej pionowej rozważyłeś posiłkując się wykresem.Bo musisz pamiętać, że wzór który przytoczyłem nie jest prawdziwy dla prostych pionowych.
edit:
Przed skorzystaniem z równania prostej w postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\) zaznacz tylko, że przypadek prostej pionowej rozważyłeś posiłkując się wykresem.Bo musisz pamiętać, że wzór który przytoczyłem nie jest prawdziwy dla prostych pionowych.