Wyznacz wartość (długość) wektora przemieszczenia z położenia A określonego wektorem \(\displaystyle{ r_1 = 5i + 2j + (-k)}\) do położenia B określonego wektorem \(\displaystyle{ r_2 = 7i + 3j + (-3k)}\)-- 18 mar 2019, o 17:10 --\(\displaystyle{ r_1 \times r_2=
\begin{vmatrix}
i & j & k \\
5 &2 &-1 \\
7&3&-3
\end{vmatrix}
=-9i +k +8j}\)
\(\displaystyle{ |r_1 \times r_2|=\sqrt{146}}\)
Czy sposób jest poprawny?
Wyznacz wartość (długość) wektora przemieszczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wyznacz wartość (długość) wektora przemieszczenia
A może tak:
\(\displaystyle{ \vec{r_1} + \vec{u} = \vec{r_2} \\
\vec{u}=\left[ 2,1,-2\right] \\
\left| \vec{u} \right|=3}\)
\(\displaystyle{ \vec{r_1} + \vec{u} = \vec{r_2} \\
\vec{u}=\left[ 2,1,-2\right] \\
\left| \vec{u} \right|=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy