Dzień dobry,
walczę już któryś dzień z problemem wydawałoby się dość trywialnym - mianowicie:
Mam figurę \(\displaystyle{ P_{1}}\), której współrzędne są znane i została obrócona o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) względem środka rotacji \(\displaystyle{ C_{1}}\). Środek rotacji został przeniesiony do punktu \(\displaystyle{ C_{2}}\). W jaki sposób wyliczyć kąt (i prawdopodobnie wektor przesunięcia) o które należy przekształcić współrzędne figury tak aby figura (jej współrzędne) znajdowały się w tym samym miejscu co po rotacji względem wcześniejszego punktu środka obrotu.
Zmiana środka rotacji w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Zmiana środka rotacji w układzie współrzędnych
Ukryta treść:
Z rysunku widać, że "powrót" do poprzedniego położenia wymaga obrotu o kąt \(\displaystyle{ \angle A_1C_1A_o}\) możliwy i łatwy do obliczenia.
Wypada zauważyć, że trójkąty \(\displaystyle{ \Delta A_oC_oA_1 \ i \ \Delta \ A_1C_1A_2}\), są równoramienne, choć różne. Ale miary ich ramion są łatwe do obliczenia. Wektor przesunicia o kierynku prostej A_oC_1 ma moduł równy mierze odcinka \(\displaystyle{ A_2A_o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 mar 2019, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Zmiana środka rotacji w układzie współrzędnych
Dokładnie to o co mi chodziło, dziękuję bardzo. Niestety czasem najprostsze rozwiązania nie potrafią przyjść do głowy jak się już gdzieś wejdzie głębiej w problem Analogicznie do tego przekształcenia próbuję również uzyskać trochę inny wynik, mianowicie: aby figura początkowa (ta z punktem \(\displaystyle{ A_0}\)) w wyniku przekształceń względem punktu \(\displaystyle{ C_1}\) miała dokładnie te same współrzędne co figura po przekształceniu względem \(\displaystyle{ C_0}\) (ta z punktem \(\displaystyle{ A_1}\)).
Niestety moje próby kończą się połowicznym sukcesem gdyż stosując podobne przekształcenia jak dla poprzedniego przykładu wyliczając nowy kąt oraz wektor udaje mi się uzyskać tylko współrzędne jednego punktu (dla tego przykładu udaje mi się przekształcić \(\displaystyle{ A_0}\) względem \(\displaystyle{ C_1}\) tak, że dostaje \(\displaystyle{ A_0}\) = \(\displaystyle{ A_1}\) a reszta wierzchołków nie pokrywa się).
Niestety moje próby kończą się połowicznym sukcesem gdyż stosując podobne przekształcenia jak dla poprzedniego przykładu wyliczając nowy kąt oraz wektor udaje mi się uzyskać tylko współrzędne jednego punktu (dla tego przykładu udaje mi się przekształcić \(\displaystyle{ A_0}\) względem \(\displaystyle{ C_1}\) tak, że dostaje \(\displaystyle{ A_0}\) = \(\displaystyle{ A_1}\) a reszta wierzchołków nie pokrywa się).
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Zmiana środka rotacji w układzie współrzędnych
Może tak?
Czarnym kolorem figura i środek obrotu w położeniu "zero".
Niebieskim kolorem rysunek figury w położeniu "1" po obrocie o zaznaczony kąt.
Czerwonym kolorem "nowy" środek obrotu i rysunek figury w położeniu pośrednim "2".
Literą W oznaczone wektory przesunięcia wierzchołków z położenia "2" do położenia "zero".
Ukryta treść:
Niebieskim kolorem rysunek figury w położeniu "1" po obrocie o zaznaczony kąt.
Czerwonym kolorem "nowy" środek obrotu i rysunek figury w położeniu pośrednim "2".
Literą W oznaczone wektory przesunięcia wierzchołków z położenia "2" do położenia "zero".
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 mar 2019, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Zmiana środka rotacji w układzie współrzędnych
Super, kombinując w ten sposób udało mi się to zapisać w krótkich operacjach:
Znane są: punkt \(\displaystyle{ C_1}\), \(\displaystyle{ C_2}\), wierzchołki figury \(\displaystyle{ F}\) oraz jej obrót względem punktu \(\displaystyle{ C_1}\) o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Potrzebne obliczenia to:
\(\displaystyle{ \vec{V_1}=C_2=C_1}\)
Następnie należy obrócić \(\displaystyle{ \vec{V_1}}\) o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i otrzymujemy wektor \(\displaystyle{ \vec{V_2}}\)
Dzięki temu możemy obliczyć wektor o który należy translować wszystkie wierzchołki figury \(\displaystyle{ F}\), czyli: \(\displaystyle{ \vec{V_t}=\vec{V_1}-\vec{V_2}}\).
Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc!
Znane są: punkt \(\displaystyle{ C_1}\), \(\displaystyle{ C_2}\), wierzchołki figury \(\displaystyle{ F}\) oraz jej obrót względem punktu \(\displaystyle{ C_1}\) o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Potrzebne obliczenia to:
\(\displaystyle{ \vec{V_1}=C_2=C_1}\)
Następnie należy obrócić \(\displaystyle{ \vec{V_1}}\) o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i otrzymujemy wektor \(\displaystyle{ \vec{V_2}}\)
Dzięki temu możemy obliczyć wektor o który należy translować wszystkie wierzchołki figury \(\displaystyle{ F}\), czyli: \(\displaystyle{ \vec{V_t}=\vec{V_1}-\vec{V_2}}\).
Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc!
Ostatnio zmieniony 20 mar 2019, o 11:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .