Przekształcanie funkcji przez osie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Xenon02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 21 wrz 2018, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Przekształcanie funkcji przez osie

Post autor: Xenon02 »

Witam !

Mam mały problem z zrobieniem jednego z przykładów. Tak jak rozumiem zasadę przesuwania funkcji o wektor dla przykład

\(\displaystyle{ f(x) = (-x-2) ^{2}+4}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} = [2,4]}\)

Ale przykład jak ten

\(\displaystyle{ f(x) = 2-|x ^{3}-1|}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} [1,2]}\)
ponieważ \(\displaystyle{ f(x)= -|x ^{3}-1|+2}\) jeśli dobrze to przekształciłem to na aplikacji pokazuje mi że powinienem go podnieść o 3 jednostki a nie jedno w prawo i 2 w górę ...

Wie ktoś może o co chodzi ?


Oraz jeszcze dodatkowe pytanie :

Czy jak mam funkcję np. \(\displaystyle{ f(x) = -2x+4}\) to mogę uznać ma być symetryczna do Osi X bo nie wiadomo czy cała funkcja była \(\displaystyle{ -f(x)}\) lub \(\displaystyle{ f(-x) = (-2x)+4}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2019, o 20:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przekształcanie funkcji przez osie

Post autor: piasek101 »

1) Trochę można się przyczepić.

2) ,,go podnieść" czyli co ?

3) Co ma związek z 1) i 2) zależy co chcesz przekształcać.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34280
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Przekształcanie funkcji przez osie

Post autor: Jan Kraszewski »

Xenon02 pisze:Tak jak rozumiem zasadę przesuwania funkcji o wektor dla przykład

\(\displaystyle{ f(x) = (-x-2) ^{2}+4}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} = [2,4]}\)
No a ja nie bardzo wiem, co rozumiesz. Jaki wykres przesuwasz \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i w wyniku dostajesz?
Xenon02 pisze:\(\displaystyle{ f(x) = 2-|x ^{3}-1|}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} [1,2]}\)
ponieważ \(\displaystyle{ f(x)= -|x ^{3}-1|+2}\) jeśli dobrze to przekształciłem to na aplikacji pokazuje mi że powinienem go podnieść o 3 jednostki a nie jedno w prawo i 2 w górę ...
I znów: nie wiadomo, co chcesz przesuwać, a co ma być wynikiem przesunięcia.
Xenon02 pisze:Oraz jeszcze dodatkowe pytanie :

Czy jak mam funkcję np. \(\displaystyle{ f(x) = -2x+4}\) to mogę uznać ma być symetryczna do Osi X bo nie wiadomo czy cała funkcja była \(\displaystyle{ -f(x)}\) lub \(\displaystyle{ f(-x) = (-2x)+4}\)
Jeżeli sądzisz, że rozumiemy, co ma znaczyć ta wypowiedź, to się mylisz.

JK
ODPOWIEDZ