trapez

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Paulinka 91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 paź 2007, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze

trapez

Post autor: Paulinka 91 »

Wierzchołkami trapezu o podstawach AB i CD są punkty A,B,C,D takie że A=(-1,-4)
B=(5,2), C=(7,3), D=(4,-6)
a) wykaż że trapez jest równoramienny
b)napisz równanie osi symetrii trapezu
c) oblicz pole trapezu
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

trapez

Post autor: Lady Tilly »

Chyba masz błąd bo punkt c=(7;-3)
wtedy AB=8,485281374
BC=5,385164807
CD=4,242640687
AD=5,385164807
wtedy BC=AD
zastosowałam wzór na odległość.
Rysunek wyglądałby tak:
AU
AU
1135e557f31b5f93.jpg (7.52 KiB) Przejrzano 63 razy
michald86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 mar 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna

trapez

Post autor: michald86 »

A jak wyznaczyć równanie osi symetrii trapezu?
ODPOWIEDZ