Uzasadnij, że zbiór punktów równo odległych od prostej \(\displaystyle{ y=a}\) i punktu \(\displaystyle{ P=(0,a-2)}\) należy do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{4} x ^{2} +a-1}\).
Podobne zadanie, w którym nie ma niewiadomej w punkcie \(\displaystyle{ P}\) można zrobić obliczając odległość jakiegoś punktu \(\displaystyle{ K=(x,y)}\) od punktu \(\displaystyle{ P}\) i odległość punktu \(\displaystyle{ K}\) od prostej. Ale obliczając odległość jest długie wyrażenie przez niewiadomą \(\displaystyle{ a}\). Jak zrobić to zadanie?
Uzasadnienie, że zbiór punktów jest równo odległy od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Uzasadnienie, że zbiór punktów jest równo odległy od pro
Odległość punktu o współrzędnych \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\) od prostej \(\displaystyle{ y=a}\) to \(\displaystyle{ |y_0-a|}\).
Warunek z zadania algebraizuje się zatem tak, że szukamy punktów \(\displaystyle{ (x,y)}\), których współrzędne spełniają warunek
\(\displaystyle{ |y-a|= \sqrt{(x-0)^2+(y-(a-2))^2}.}\)
JK
Warunek z zadania algebraizuje się zatem tak, że szukamy punktów \(\displaystyle{ (x,y)}\), których współrzędne spełniają warunek
\(\displaystyle{ |y-a|= \sqrt{(x-0)^2+(y-(a-2))^2}.}\)
JK