Symetria osiowa - trapez w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
419862391432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Symetria osiowa - trapez w układzie współrzędnych

Post autor: 419862391432 »

Dany jest trapez \(\displaystyle{ ABCD}\), gdzie \(\displaystyle{ A=(0,3), B=(2,-1), C=(4,-1), D=(5,3)}\). Narysuj ten trapez w układzie współrzędnych oraz jego obraz w symetrii względem: prostej \(\displaystyle{ y=x}\).

Wiem, jak to rozwiązać, ale nie rozumiem, z czego się tutaj korzysta:
\(\displaystyle{ \frac{0+x'}{2}= \frac{3}{2} \wedge \frac{3+y'}{2} = \frac{3}{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Re: Symetria osiowa - trapez w układzie współrzędnych

Post autor: piasek101 »

Z wyglądu to ze współrzędnych środka odcinka.
ODPOWIEDZ