Jednokładność - moduł z k jest równy ilorazowi promieni

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
419862391432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Jednokładność - moduł z k jest równy ilorazowi promieni

Post autor: 419862391432 »

Dlaczego w jednokładności w zadaniu z okręgami, gdzie okrąg \(\displaystyle{ F _{1}}\) o promieniu \(\displaystyle{ r _{2}}\) jest obrazem okręgu \(\displaystyle{ F}\) o promieniu \(\displaystyle{ r _{1}}\) \(\displaystyle{ \left| k\right| = \frac{ r_{2} }{r _{1} }}\) ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Jednokładność - moduł z k jest równy ilorazowi promieni

Post autor: Jan Kraszewski »

Bo okrąg, będący obrazem okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\), ma promień długości \(\displaystyle{ |k|\cdot r}\).

JK
ODPOWIEDZ