wyznaczanie równań prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznaczanie równań prostych
Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ A=(-9;8)}\). Bok \(\displaystyle{ BC}\) tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=-2x+38}\). Prosta zawierająca wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ B}\) ma równanie \(\displaystyle{ 3x+2y-61=0}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) oraz napisz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\).
Zrobiłem prawie całe zadanie, jednak mam problem z ostatnią rzeczą. Chodzi o równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\).
Wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ C(9,20)}\), a równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\) to \(\displaystyle{ y=8}\). Wysokość poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) (powiedzmy na punkt \(\displaystyle{ E}\)) opada na prostą \(\displaystyle{ AB}\) pod kątem prostym. Jak wyznaczyć algebraicznie prostą \(\displaystyle{ AE}\), jeśli współczynnik \(\displaystyle{ a}\) w prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AE}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\)?
Czyli końcowe pytanie brzmi: jak wyznaczyć równanie prostej prostopadłej, która zawiera punkt \(\displaystyle{ C(9;20)}\), do prostej \(\displaystyle{ y=8}\)?
Zrobiłem prawie całe zadanie, jednak mam problem z ostatnią rzeczą. Chodzi o równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\).
Wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ C(9,20)}\), a równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\) to \(\displaystyle{ y=8}\). Wysokość poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) (powiedzmy na punkt \(\displaystyle{ E}\)) opada na prostą \(\displaystyle{ AB}\) pod kątem prostym. Jak wyznaczyć algebraicznie prostą \(\displaystyle{ AE}\), jeśli współczynnik \(\displaystyle{ a}\) w prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AE}\) wynosi \(\displaystyle{ 0}\)?
Czyli końcowe pytanie brzmi: jak wyznaczyć równanie prostej prostopadłej, która zawiera punkt \(\displaystyle{ C(9;20)}\), do prostej \(\displaystyle{ y=8}\)?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 21:37 przez Jmoriarty, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: wyznaczanie równań prostych
Zadanie 33 z ostatniej matury próbnej z Operona. Ma być \(\displaystyle{ y=-2x+38.}\) Po więcej zapraszam na mój webinar, który zorganizuję niebawem. Będzie rozwiązywany cały zestaw. . Jeszcze nie ma dostępu, bo jest w przygotowaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: wyznaczanie równań prostych
Rzeczywiście, dałem dłuższy myślnik i nie złapało go w latexie. Już poprawione.szw1710 pisze:Zadanie 33 z ostatniej matury próbnej z Operona. Ma być \(\displaystyle{ y=-2x+38.}\) Po więcej zapraszam na mój webinar, który zorganizuję niebawem. Będzie rozwiązywany cały zestaw. . Jeszcze nie ma dostępu, bo jest w przygotowaniu.
Rozumiem to, ale jak to zapisać algebraicznie? Czy może mogę od razu zapisać odpowiedź bez liczenia?piasek101 pisze:Prosta prostopadła do poziomej jest pionowa (nie ma w jej równaniu y-greka).
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: wyznaczanie równań prostych
A znasz równanie ogólne prostej? Bo to, które znasz to tzw. równanie kierunkowe - nie opiszesz nim prostych pionowych typu \(\displaystyle{ x = a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: wyznaczanie równań prostych
Wg mnie możesz - tylko napisz np to co ja napisałem.
A jak bardzo chcesz pokazywać jakieś obliczenia to rób z postaci ogólnej prostej.
A jak bardzo chcesz pokazywać jakieś obliczenia to rób z postaci ogólnej prostej.
Re: wyznaczanie równań prostych
Spokojnie możesz. A co tutaj liczyć? Przecież skoro prosta \(\displaystyle{ AB}\) ma równanie \(\displaystyle{ y=8}\), to jest równoległa do osi \(\displaystyle{ x}\). Dlatego wysokość z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) jest do niej prostopadła, więc mu si być równoległa do osi \(\displaystyle{ y}\). Dlatego ma równanie \(\displaystyle{ x=9.}\) Po sprawie. Nie przesadzajmy z tym zapisem. Lepiej go stosować tam, gdzie naprawdę trzeba.
Ale rozumiem Twoje obawy. Wiele nauczycieli uczy tak, że nie ma innej metody od tej, którą oni się posługują.
Ale rozumiem Twoje obawy. Wiele nauczycieli uczy tak, że nie ma innej metody od tej, którą oni się posługują.
Kod: Zaznacz cały
https://byc-matematykiem.pl/mozna-inaczej/
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: wyznaczanie równań prostych
Dziękuję za pomoc! Pewnie bym sobie jakoś poradził z zapisem, ale zawsze lubię wiedzieć na wszelki wypadek.
Rafsaf, znam, ale nie jestem pewien czy umiałbym tak wyznaczyć. Nie korzystałem jeszcze nigdy z tego równania (świadomie). Mógłbyś pokazać jak to się powinno robić?
Rafsaf, znam, ale nie jestem pewien czy umiałbym tak wyznaczyć. Nie korzystałem jeszcze nigdy z tego równania (świadomie). Mógłbyś pokazać jak to się powinno robić?