prostopadlosc wektorow
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
prostopadlosc wektorow
Dany jest wektor \(\displaystyle{ a(1, \sqrt{2}, -1)}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) taki, ze \(\displaystyle{ |b|=4}\) kat miedzy wektorami \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) czy wektor \(\displaystyle{ 2a+b}\) jest prostopadly do wektora \(\displaystyle{ 2a-b}\)? Prosze o uzasadnienie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 3 lis 2018, o 15:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
prostopadlosc wektorow
Najpierw popraw swój zapis, zaglądając do samouczka LateX'a, to Ci nie zajmie dużo czasu.
Potem
obliczamy moduł (długość) wektora \(\displaystyle{ \vec{a}.}\)
Ze wzoru na kosinus kąta miary między wektorami, obliczamy współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{b}.}\)
Następnie współrzędne wektorów: \(\displaystyle{ \vec{c}=2\vec{a} + \vec{b}, \ \ \vec{d}= 2\vec{a} - \vec{b}.}\)
Sprawdzamy, czy iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \vec{c}\cdot \vec{d} = 0.}\)
Jeśli tak to wektory są prostopadłe.
Potem
obliczamy moduł (długość) wektora \(\displaystyle{ \vec{a}.}\)
Ze wzoru na kosinus kąta miary między wektorami, obliczamy współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{b}.}\)
Następnie współrzędne wektorów: \(\displaystyle{ \vec{c}=2\vec{a} + \vec{b}, \ \ \vec{d}= 2\vec{a} - \vec{b}.}\)
Sprawdzamy, czy iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \vec{c}\cdot \vec{d} = 0.}\)
Jeśli tak to wektory są prostopadłe.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: prostopadlosc wektorow
Prawie dobrze, tyle, że współrzędnych wektora \(\displaystyle{ b}\) nie da się obliczyć na podstawie danych z zadania. Po prostu takich wektorów jest nieskończenie wiele.
Ale zadanie da się rozwiązać korzystając z definicji iloczynu skalarnego. Trzeba tylko wiedzieć, że \(\displaystyle{ |\vec{a}|^2=\vec{a}\circ\vec{a}}\)
Ale zadanie da się rozwiązać korzystając z definicji iloczynu skalarnego. Trzeba tylko wiedzieć, że \(\displaystyle{ |\vec{a}|^2=\vec{a}\circ\vec{a}}\)