Przez dane punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) poprowadzono prostą. Podaj współrzędne trzech dowolnych punktów leżących na \(\displaystyle{ AB}\).
a) \(\displaystyle{ A=(-3,-10)}\), \(\displaystyle{ B=(-5,2)}\)
b) \(\displaystyle{ A=(87,16)}\), \(\displaystyle{ B=(107,22)}\)
c) \(\displaystyle{ A=(50,42)}\), \(\displaystyle{ B=(65,40)}\)
Jaka jest metoda?
To zadanie z kl. 8, gdzie nie ma pojęcia funkcji.
Punkty kratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Punkty kratowe
Metoda z 8 klasy - zobaczyć jaką drogę pokonujemy od A do B posuwając się dwoma ruchami (raz w poziomie, raz w pionie).
Ustalić liczbowe przesunięcie w pionie i poziomie.
Następne punkty otrzymamy idąc o tyle samo (znowu w pionie i poziomie).
Pytać - jakby co.
Ustalić liczbowe przesunięcie w pionie i poziomie.
Następne punkty otrzymamy idąc o tyle samo (znowu w pionie i poziomie).
Pytać - jakby co.