Witam, proszę o pomoc z tymi zadankami:
1.Punkty \(\displaystyle{ A(-1; 0)}\) i \(\displaystyle{ B(5; 3)}\) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Wyznaczyć
współrzędne trzeciego wierzchołka wiedząc, że leży on na prostej \(\displaystyle{ y = x + 4}\).( chodzi mi o te dwa wierzchołki gdy AB jest przeciwprostokątną).
2.Dwa boki trójkąta zawarte są w wykresie funkcji y = ÷ x – 1÷ . Trzeci bok zawarty jest
w prostej k przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A (-5; 0)}\). Wyznaczyć równanie prostej k,
wiedząc, że pole trójkąta jest równe 12.
Generalnie porsze o sposob zrobienia a nie o odpowiedzi.
Z gory dzieki za pomoc.
Dwa zadania z trójkątem
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
Dwa zadania z trójkątem
Ad.1
Prosta przechodząca przez pkt. A i C jest prostopadła do prostej przechodzącej przez B i C.
Niech prosta przechodząca przez A i C ma postać:
\(\displaystyle{ y=ax+b_{a}}\)
wtedy przechodzaca przez B i C:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+b_{b}}\)
Teraz wystarczy podstawić dane z zadania.
Prosta przechodząca przez pkt. A i C jest prostopadła do prostej przechodzącej przez B i C.
Niech prosta przechodząca przez A i C ma postać:
\(\displaystyle{ y=ax+b_{a}}\)
wtedy przechodzaca przez B i C:
\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+b_{b}}\)
Teraz wystarczy podstawić dane z zadania.