zad. 1
Wyznacz współrzędne punktu A', który jest symetryczny do punktu A=(3,-1) względem prostej o równaniu x+2y-7=0.
zad.2 Na prostej o równaniu x=0 wyznacz taki punkt C, aby trójkąt o wierzchołkach A=(2,1), B=(6,5), i C był prostokątny.
zad.3
Punkty A=(2,5) i C=(0,9) są przeciwległymi wierzchołkami trójkąta ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
3 zadania z analitycznej...
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
3 zadania z analitycznej...
AD.2
Można skorzystać ze wzoru na długość odcinka oraz tw. Pitagorasa.
Mamy punkty:
A=(2,1)
B=(6,5)
C=(0,y)
Niech AB=a, BC=b, AC=c
I wystarczy rozważyć 3 równania ... Rozwiazaniem kazdego z nich jest współrzedna y punktu C. O ile oczywiscie takie rozwiązanie istnieje.
Z tw. Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ a^2=b^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=a^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=b^2+a^2}\)
Przypomne że wzór na dł odcinka to:
\(\displaystyle{ d=sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
AD. 3
Trójkąt ABCD ?
Można skorzystać ze wzoru na długość odcinka oraz tw. Pitagorasa.
Mamy punkty:
A=(2,1)
B=(6,5)
C=(0,y)
Niech AB=a, BC=b, AC=c
I wystarczy rozważyć 3 równania ... Rozwiazaniem kazdego z nich jest współrzedna y punktu C. O ile oczywiscie takie rozwiązanie istnieje.
Z tw. Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ a^2=b^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=a^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=b^2+a^2}\)
Przypomne że wzór na dł odcinka to:
\(\displaystyle{ d=sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
AD. 3
Trójkąt ABCD ?
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
- Podziękował: 2 razy
3 zadania z analitycznej...
dzieki za pomoc.Zlodiej pisze:AD.2
Można skorzystać ze wzoru na długość odcinka oraz tw. Pitagorasa.
Mamy punkty:
A=(2,1)
B=(6,5)
C=(0,y)
Niech AB=a, BC=b, AC=c
I wystarczy rozważyć 3 równania ... Rozwiazaniem kazdego z nich jest współrzedna y punktu C. O ile oczywiscie takie rozwiązanie istnieje.
Z tw. Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ a^2=b^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ b^2=a^2+c^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=b^2+a^2}\)
Przypomne że wzór na dł odcinka to:
\(\displaystyle{ d=sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
AD. 3
Trójkąt ABCD ?
chodziło o kwadrat, ale to zadanie podobnie jak zadanie pierwsze już zrobiłem.