Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
Czy prosta przechodząca przez punkty \(\displaystyle{ P _{1}(1,1,0)}\) i \(\displaystyle{ P _{2}(5,0,5)}\) w \(\displaystyle{ \RR ^{3}}\) jest podprzestrzenią wektorową?
Nie bardzo wiem w jaki sposób się sprawdza czy prosta jest podprzestrzenią wektorową. Może mnie ktoś nakierować?
Nie bardzo wiem w jaki sposób się sprawdza czy prosta jest podprzestrzenią wektorową. Może mnie ktoś nakierować?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
Podprzestrzeń musi zawierać wektor zerowy, czyli prosta musi przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ (0,0,0)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
Czy dobrym rozwiązaniem byłoby znaleźć wektor równoległy do tej prostej czyli \(\displaystyle{ \vec{v} = [4, -1, 5]}\) a następnie wyznaczyć równanie parametryczne tej prostej czyli:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=1+4t\\y=-1-t\\z=5 \end{array}}\)
I to już jest dowodem na to, że punkt \(\displaystyle{ (0, 0, 0)}\) nie leży na tej prostej, ponieważ \(\displaystyle{ z=5t}\)?
lub
dla \(\displaystyle{ x = 0}\) mamy \(\displaystyle{ t = - \frac{1}{4}}\)
dla \(\displaystyle{ y = 0}\) mamy \(\displaystyle{ t = -1}\)
Więc \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) jest równy zero dla różnych parametrów \(\displaystyle{ t}\).
Byłaby to dobra odpowiedź?
PS Właśnie przejrzałem jeszcze raz swoje notatki z przestrzeni wektorowych i mam postawiony wykrzyknik przy twierdzeniu W \(\displaystyle{ V = \RR ^{3}}\) każda prosta i płaszczyzna zawierające wektor zerowy jest podpprzestrzenią wektorową przestrzeni V.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=1+4t\\y=-1-t\\z=5 \end{array}}\)
I to już jest dowodem na to, że punkt \(\displaystyle{ (0, 0, 0)}\) nie leży na tej prostej, ponieważ \(\displaystyle{ z=5t}\)?
lub
dla \(\displaystyle{ x = 0}\) mamy \(\displaystyle{ t = - \frac{1}{4}}\)
dla \(\displaystyle{ y = 0}\) mamy \(\displaystyle{ t = -1}\)
Więc \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) jest równy zero dla różnych parametrów \(\displaystyle{ t}\).
Byłaby to dobra odpowiedź?
PS Właśnie przejrzałem jeszcze raz swoje notatki z przestrzeni wektorowych i mam postawiony wykrzyknik przy twierdzeniu W \(\displaystyle{ V = \RR ^{3}}\) każda prosta i płaszczyzna zawierające wektor zerowy jest podpprzestrzenią wektorową przestrzeni V.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2018, o 14:54 przez lukasz_xyz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
Równanie parametryczne nie jest poprawne \(\displaystyle{ (z\neq5)}\)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2018, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
W sensie mogłaby być taka odpowiedź jaką Pan zaproponował powyżej czy ja popełniłem błąd w równaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Czy prosta jest podprzestrzenią wektorową
Ah, no tak, nie zauważyłem.
Czyli ten arugment jest poprawny, tak?lukasz_xyz pisze:Czy dobrym rozwiązaniem byłoby znaleźć wektor równoległy do tej prostej czyli
dla \(\displaystyle{ x = 0}\) mamy \(\displaystyle{ t = - \frac{1}{4}}\)
dla \(\displaystyle{ y = 0}\) mamy \(\displaystyle{ t = -1}\)
Więc \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) jest równy zero dla różnych parametrów \(\displaystyle{ t}\).