Myślałem, że już w tej dziedzinie nie będe musiał prosić o sprawdzenie, ale jeden przykład mnie zagiął i nie wiem czy sobie nie ułatwiałem życia kiedy nie powinienem móc tego robić.
Polecenie:
Wyznacz krzywiznę spirali \(\displaystyle{ (e^{2t}\cos{t},e^{2t}\sin{t}}\) w momencie \(\displaystyle{ t=0}\)
Zacząłem więc wyznaczać pochodne x i y, ale jako, że podstawiłem pod t 0, to wszystkie pochodne wyszły mi 0, ostatecznie mając krzywiznę \(\displaystyle{ k=0}\).
Czy dopiero mogę pod t podstawić odpowiednią wartość PO policzeniu pochodnej? Czy mogę zrobić to podczas liczenia pochodnych by sobie ułatwić życie (pozbywamy się wtedy często cos i sin)
Krzywizna spirali
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Krzywizna spirali
Zawsze wpierw liczysz pochodne, a wartość parametru t wstawiasz dopiero do uzyskanych wyników
\(\displaystyle{ x'(t)=e^{2t}(2\cos t-sint)\\
x''(t)=e^{2t}(4\cos t-2sin t-2\sin t-\cos t)\\
\\
y'(t)=e^{2t}(2\sin t+\cos t)\\
y''(t)=e^{2t}(4\sin t+2cos t+2\cos t-\sin t)\\
\\
x'(0)=2\\
x''(0)=3\\
\\
y'(0)=1\\
y''(0)=4\\
\\
k= \frac{1}{ \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ x'(t)=e^{2t}(2\cos t-sint)\\
x''(t)=e^{2t}(4\cos t-2sin t-2\sin t-\cos t)\\
\\
y'(t)=e^{2t}(2\sin t+\cos t)\\
y''(t)=e^{2t}(4\sin t+2cos t+2\cos t-\sin t)\\
\\
x'(0)=2\\
x''(0)=3\\
\\
y'(0)=1\\
y''(0)=4\\
\\
k= \frac{1}{ \sqrt{5} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 lis 2016, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Re: Krzywizna spirali
Tak coś czułem, zauważyłem dopiero teraz, że się pospieszyłem jak wszędzie dostałem zera. Dzięki wielkie.