Prosta równoległa do płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jednooki23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2018, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: jednooki23 »

Cześć, rozwiązałby ktoś i wytłumaczył mi jak rozwiązać to zadanie?
Zbadaj, czy prosta l: x(t) = (t, 1 + 2t, 2 + 3t), t \(\displaystyle{ \in R}\) jest równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi : x + y - z + 3 = 0}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: kerajs »

Wystarczy sprawdzić czy wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ \vec{k} =\left[1,2,3 \right]}\) jest prostopadły do wektora normalnego płaszczyzny \(\displaystyle{ \vec{k} =\left[1,1,-1 \right]}\).
Choćby przez sprawdzenie czy zachodzi: \(\displaystyle{ \vec{k}\circ\vec{n}=0}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: a4karo »

Albo sprawdzić czy się z nią przecina
jednooki23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2018, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Re: Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: jednooki23 »

Czyli jest równoległa skoro iloczyn skalarny wyszedł mi = 0?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: a4karo »

Jeżeli pytasz, to albo nie wiesz co to jest iloczyn skalarny, albo nie potrafisz sobie wyobrazić wzajemnego położenia paru prostopadlych do siebie obiektów. Popracuj nad tym.
jednooki23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 maja 2018, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Re: Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: jednooki23 »

Dobra już rozumiem, skoro iloczyn skalarny jest = 0 to znaczy, że wektory są prostopadłe więc prosta l nie jest równoległa do płaszczyzny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22206
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: a4karo »

Niestety, nie rozumiesz co liczyłes. Czym jest wektor \(\displaystyle{ k}\), jak leży on w stosunku do prostej?
Czym jest wektor \(\displaystyle{ n}\), jakie jest jego położenie względem płaszczyzny?
ODPOWIEDZ