Równianie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Równianie płaszczyzny

Post autor: aolo23 »

Niech\(\displaystyle{ f (x, y, z) = x^3 + y^3 + z^3 - 2xyz = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ z = z(x, y)}\) jest funkcją różniczkowalną zmiennych
\(\displaystyle{ x, y.}\) Znaleźć pochodne cząstkowe \(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\partial z}{dx}}\).
Znaleźć równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni danej równanie w punkcie \(\displaystyle{ (0, 1, −1).}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Równianie płaszczyzny

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}z }{ \mbox{d}x } = \frac{-f'_x}{f'_z}= \frac{-(3z^2-2xy)}{3x^2-2yz}}\)


\(\displaystyle{ grad \ f=\left[ 3x^2-2yz,3y^2-2xz,3z^2-2xy\right] \\
grad \ f(0,1,1)=\left[ -2,3,3\right] = \vec{n} \\
\pi :\\
-2(x-0)+3(y-1)+3(z-1)=0}\)
ODPOWIEDZ