Czy ogniska

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Czy ogniska

Post autor: max123321 »

Czy ogniska hiperboli \(\displaystyle{ x^2-y^2=1}\) przechodzą w inwersji względem okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2=1}\) na ogniska lemniskaty Bernoulliego \(\displaystyle{ (x^2+y^2)^2=x^2-y^2}\)?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2018, o 08:55 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ