Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A=(-5,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,6)}\), którego środek leży na prostej o równaniu \(\displaystyle{ x-3y+1=0}\).
Przekształcam równanie prostej na której leży środek okręgu.
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}}\)
Tak więc punkt \(\displaystyle{ O}\) będący środkiem okręgu ma koordynaty \(\displaystyle{ O=(x,\frac{1}{3}x + \frac{1}{3})}\)
Wiemy że okrąg przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ A=(-5,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,6)}\) czyli promień \(\displaystyle{ r = |AO|=|OB|}\)
Więc układam równość:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+5) ^{2} + ( \frac{1}{3}x+ \frac{1}{3} - 3) ^{2} } = \sqrt{(x) ^{2} + ( \frac{1}{3}x+ \frac{1}{3} - 6) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} + 10x + 25 + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{16}{9}x + \frac{64}{9} } = \sqrt{x ^{2} + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{34}{9}x + \frac{324}{9}}}\)
Podnoszę obustronnie do kwadratu (mogę tak?)
\(\displaystyle{ x ^{2} + 10x + 25 + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{16}{9}x + \frac{64}{9} = x ^{2} + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{34}{9}x + \frac{324}{9}}\)
Mnożę obustronnie przez \(\displaystyle{ 9}\)
\(\displaystyle{ 9x ^{2} + 90x+ 225+ x ^{2} - 16x + 64 = 9x ^{2} + x ^{2} -34x + 324}\)
Porządkuje
\(\displaystyle{ 90x-16x+34x=324-225-64 \\
108x=35}\)
Wyniku nie otrzymuje
\(\displaystyle{ x= \frac{35}{108}}\) a powinno wyjść \(\displaystyle{ x=0}\)
Nie widzę tu błędu, pomożecie?
Przekształcam równanie prostej na której leży środek okręgu.
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}}\)
Tak więc punkt \(\displaystyle{ O}\) będący środkiem okręgu ma koordynaty \(\displaystyle{ O=(x,\frac{1}{3}x + \frac{1}{3})}\)
Wiemy że okrąg przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ A=(-5,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(0,6)}\) czyli promień \(\displaystyle{ r = |AO|=|OB|}\)
Więc układam równość:
\(\displaystyle{ \sqrt{(x+5) ^{2} + ( \frac{1}{3}x+ \frac{1}{3} - 3) ^{2} } = \sqrt{(x) ^{2} + ( \frac{1}{3}x+ \frac{1}{3} - 6) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} + 10x + 25 + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{16}{9}x + \frac{64}{9} } = \sqrt{x ^{2} + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{34}{9}x + \frac{324}{9}}}\)
Podnoszę obustronnie do kwadratu (mogę tak?)
\(\displaystyle{ x ^{2} + 10x + 25 + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{16}{9}x + \frac{64}{9} = x ^{2} + \frac{1}{9}x ^{2} - \frac{34}{9}x + \frac{324}{9}}\)
Mnożę obustronnie przez \(\displaystyle{ 9}\)
\(\displaystyle{ 9x ^{2} + 90x+ 225+ x ^{2} - 16x + 64 = 9x ^{2} + x ^{2} -34x + 324}\)
Porządkuje
\(\displaystyle{ 90x-16x+34x=324-225-64 \\
108x=35}\)
Wyniku nie otrzymuje
\(\displaystyle{ x= \frac{35}{108}}\) a powinno wyjść \(\displaystyle{ x=0}\)
Nie widzę tu błędu, pomożecie?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2018, o 19:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Błąd rachunkowy: \(\displaystyle{ 17^2=289\ne 324}\).
JK
JK
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Bardzo dziękuje!
Podnoszenie obustronnie do potęgi jest dobre?
Podnoszenie obustronnie do potęgi jest dobre?
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Dobre, przecież obie strony równości są nieujemne, więc jest to przejście równoważne.Pyroxar pisze:Podnoszenie obustronnie do potęgi jest dobre?
JK
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Jest dobre ale nie zawsze? Kiedy mam się strzec?
Jeśli będę miał:\(\displaystyle{ -3 \sqrt{x}=3 \sqrt{x}}\)
to już nie mogę?
Ale jeśli będę miał:
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{x}=-3 \sqrt{x}}\)
to wtedy mogę?
Jeśli będę miał:\(\displaystyle{ -3 \sqrt{x}=3 \sqrt{x}}\)
to już nie mogę?
Ale jeśli będę miał:
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{x}=-3 \sqrt{x}}\)
to wtedy mogę?
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Podnoszenie równości obustronnie do kwadratu jest przejściem równoważnym dokładnie wtedy, gdy obie strony równości są tego samego znaku.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Przecinając symetralną odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) z prostą daną tj. rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \\ y = -3x -3 \end{cases}}\)
otrzymujemy współrzędne środka okręgu \(\displaystyle{ S = ( -1, 0)}\) .
Promień okręgu: \(\displaystyle{ r = |AS| = \sqrt{(-5 +1)^2 +(3-0)^2}= \sqrt{16 +9} = \sqrt{25}= 5}\)
Równanie kanoniczne okręgu:
\(\displaystyle{ (x +1)^2 + y^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \\ y = -3x -3 \end{cases}}\)
otrzymujemy współrzędne środka okręgu \(\displaystyle{ S = ( -1, 0)}\) .
Promień okręgu: \(\displaystyle{ r = |AS| = \sqrt{(-5 +1)^2 +(3-0)^2}= \sqrt{16 +9} = \sqrt{25}= 5}\)
Równanie kanoniczne okręgu:
\(\displaystyle{ (x +1)^2 + y^2 = 25}\)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2018, o 18:35 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Podnoszenie do kwadratu jak obie strony nie są tego samego znaku może generować fantastyczne rozwiązania które nie są prawdziwe (oczywiście te prawdziwe również wychodzą), zresztą chyba to zauważyłeś podnosząc do kwadratu swoje pierwsze równanie.Pyroxar pisze:Jest dobre ale nie zawsze? Kiedy mam się strzec?
Jeśli będę miał:\(\displaystyle{ -3 \sqrt{x}=3 \sqrt{x}}\)
to już nie mogę?
Ale jeśli będę miał:
\(\displaystyle{ -3 \sqrt{x}=-3 \sqrt{x}}\)
to wtedy mogę?
Typowym przykładem gdzie generują się nieprawdziwe rozwiązania jest np. równanie
\(\displaystyle{ \cos{x} - \sin{x}=1}\)
Sam zobacz co Ci wyjdzie po podniesieniu stronami do kwadratu i porównaj te wyniki z równaniem wyjściowym.
Można sobie z tym poradzić na dwa sposoby, albo nie podnosić do kwadratu kiedy nie znamy znaku albo zwyczajnie sprawdzić potem które z rozwiązań są prawdziwe, a które nie.
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Coś tu nie gra. Punkt \(\displaystyle{ S=\left(0,\frac{1}{3}\right)}\) .
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2018, o 00:00 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj nawiasów wbudowanych w LaTeX i skaluj je w miarę potrzeby.
Powód: Używaj nawiasów wbudowanych w LaTeX i skaluj je w miarę potrzeby.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Źle wyznaczyłeś symetralną.janusz47 pisze:Przecinając prostą -symetralną odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) z prostą daną tj. rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \\ y = -3x -3 \end{cases}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Sprawdzamy:
Współrzędne środka odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\):
\(\displaystyle{ x_{s}= \frac{-5 +0}{2} = -\frac{5}{2}, \ \ y_{s} = \frac{3+6}{2} = \frac{9}{2}}\)
Równanie symetralnej odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\):
\(\displaystyle{ y_{s} = -3x + c, \ \ \frac{9}{2} = \frac{15}{2} + c, \ \ c = \frac{-6}{2}= -3}\)
\(\displaystyle{ y_{s} = -3x -3}\)
Rozwiązując układ równań symetralnej z daną prostą otrzymujemy:
\(\displaystyle{ -3x -3 = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \ \ -9x -9 = x + 1, \ \ -10x = 10, \ \ x_{0}=-1, \ \ y_{0}= 3 -3 =0}\)
\(\displaystyle{ S = (-1, 0)}\)
Gdzie jest błąd?
Współrzędne środka odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\):
\(\displaystyle{ x_{s}= \frac{-5 +0}{2} = -\frac{5}{2}, \ \ y_{s} = \frac{3+6}{2} = \frac{9}{2}}\)
Równanie symetralnej odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\):
\(\displaystyle{ y_{s} = -3x + c, \ \ \frac{9}{2} = \frac{15}{2} + c, \ \ c = \frac{-6}{2}= -3}\)
\(\displaystyle{ y_{s} = -3x -3}\)
Rozwiązując układ równań symetralnej z daną prostą otrzymujemy:
\(\displaystyle{ -3x -3 = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \ \ -9x -9 = x + 1, \ \ -10x = 10, \ \ x_{0}=-1, \ \ y_{0}= 3 -3 =0}\)
\(\displaystyle{ S = (-1, 0)}\)
Gdzie jest błąd?
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Nie chce mi się sprawdzać Twoich rachunków, ale
@edit:
Już wiem, cały Twój model jest do niczego - zamiast brać prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ AB}\) rozpatrujesz prostą prostopadłą do prostej, na której ma leżeć środek. Żeby Twoja metoda zadziałała, musisz najpierw wyznaczyć równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\).
JK
Pyroxar pisze:Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A=(-5,3)}\) i \(\displaystyle{ \red B=(0,6)}\),
Jesteś pewny, że punkt \(\displaystyle{ B}\) należy do Twojego okręgu?janusz47 pisze:Równanie kanoniczne okręgu:
\(\displaystyle{ (x +1)^2 + y^2 = 25.}\)
@edit:
Już wiem, cały Twój model jest do niczego - zamiast brać prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ AB}\) rozpatrujesz prostą prostopadłą do prostej, na której ma leżeć środek. Żeby Twoja metoda zadziałała, musisz najpierw wyznaczyć równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Korekta:
Przecinając prostą - symetralną odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) z prostą daną tj. rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \\ y = -\frac{5}{3}x +\frac{1}{3}\end{cases}}\)
otrzymujemy współrzędne środka okręgu: \(\displaystyle{ S = \left( 0, \frac{1}{3}\right )}\)
Promień okręgu: \(\displaystyle{ r = |AS| = \sqrt{(-5 -0)^2 +(3-1/3)^2}= \sqrt{25 + \frac{64}{9}} = \sqrt{\frac{289}{9}}= \frac{17}{3}}\)
Równanie kanoniczne okręgu:
\(\displaystyle{ x^2 + \left(y -\frac{1}{3}\right)^2 = \frac{289}{9}}\)
Teraz jest poprawnie. Przepraszam za błąd!
Przecinając prostą - symetralną odcinka \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) z prostą daną tj. rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y = \frac{1}{3}x + \frac{1}{3}, \\ y = -\frac{5}{3}x +\frac{1}{3}\end{cases}}\)
otrzymujemy współrzędne środka okręgu: \(\displaystyle{ S = \left( 0, \frac{1}{3}\right )}\)
Promień okręgu: \(\displaystyle{ r = |AS| = \sqrt{(-5 -0)^2 +(3-1/3)^2}= \sqrt{25 + \frac{64}{9}} = \sqrt{\frac{289}{9}}= \frac{17}{3}}\)
Równanie kanoniczne okręgu:
\(\displaystyle{ x^2 + \left(y -\frac{1}{3}\right)^2 = \frac{289}{9}}\)
Teraz jest poprawnie. Przepraszam za błąd!
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Ten błąd jest dobrym przykładem na to, dlaczego nie jest dobrym pomysłem robienie zadań z geometrii analitycznej bez rysunków. Jak sprawdzałem rachunki janusza47, to wszystko mi się zgadzało, mimo że wiedziałem, że jest źle. Dopiero jak zrobiłem rysunek, to od razu zobaczyłem CO jest źle...
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkty....
Zgadzam się, metody rozwiązania zadań - zwłaszcza zadań z geometrii, geometrii analitycznej wymagają rysunków. Bo metody pamięciowe zdawałoby się bezbłędne często zawodzą.