Wzor prostej przechadzacej przez punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 lis 2016, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Wzor prostej przechadzacej przez punkt
Witam,
Moge prosic o pomoc w rozwiazaniu?
Napisz wzor prostej przechadzacej przez pkt \(\displaystyle{ A=(2;4)}\) i rownoleglej do prostej \(\displaystyle{ y=-4x+6}\)
Jak rozpocząć?
Dzieki za pomoc
Moge prosic o pomoc w rozwiazaniu?
Napisz wzor prostej przechadzacej przez pkt \(\displaystyle{ A=(2;4)}\) i rownoleglej do prostej \(\displaystyle{ y=-4x+6}\)
Jak rozpocząć?
Dzieki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 21:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
Re: Wzor prostej przechadzacej przez punkt
Nie, zauważ, że warunkiem równoległości prostych jest to, że muszą mieć taki sam współczynnik kierunkowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 21:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
Re: Wzor prostej przechadzacej przez punkt
Taka prosta przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P=(2;-20)}\), nie przez \(\displaystyle{ A=(2;4)}\).
Sprawdź znaki przy tym jak liczyłeś.
Sprawdź znaki przy tym jak liczyłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wzor prostej przechadzacej przez punkt
Szukana prosta: \(\displaystyle{ y = -4x +k}\)
Zatem:\(\displaystyle{ 4 = -4\cdot 2 + k \Leftrightarrow k=12}\)
Zatem:\(\displaystyle{ 4 = -4\cdot 2 + k \Leftrightarrow k=12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 14 sty 2018, o 21:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
Re: Wzor prostej przechadzacej przez punkt
Tak, teraz jest dobrzeSponsor pisze:\(\displaystyle{ y=-4x+12}\)?