Witam.
Potrzebuję wzór na rzut wektora zdefiniowanego za pomocą modułu \(\displaystyle{ a}\) (zaczepionego w punkcie \(\displaystyle{ (0,0,0)}\) ) i kątów jakie tworzy on z osiami układu \(\displaystyle{ (rotX, rotY, rotZ)}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ xy}\) (czyli płaszczyznę \(\displaystyle{ z = 0}\) ).
Pomoże ktoś?
Wzór na rzut wektora zdefiniowanego kątowo na płaszczyznę xy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 lut 2018, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wa
- Podziękował: 1 raz
Wzór na rzut wektora zdefiniowanego kątowo na płaszczyznę xy
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, o 17:56 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wzór na rzut wektora zdefiniowanego kątowo na płaszczyzn
\(\displaystyle{ \vec{a} =\left| a\right| \left[ \cos\left( rotX\right), \cos\left( rotY\right), \cos\left( rotZ\right) \right] = \left[ \left| a\right| \cos\left( rotX\right), \left| a\right| \cos\left( rotY\right), \left| a\right| \cos\left( rotZ\right) \right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} _{XOY} = \left[ \left| a\right| \cos\left( rotX\right), \left| a\right| \cos\left( rotY\right), 0 \right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} _{XOY} = \left[ \left| a\right| \cos\left( rotX\right), \left| a\right| \cos\left( rotY\right), 0 \right]}\)