Suma odległości -optymalizacja

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Suma odległości -optymalizacja

Post autor: VirtualUser »

Witam, jak robić zadania tego typu? Mógłby ktoś wytłumaczyć łopatologicznie? Gdyby chodziło o sumę kwadratów... no to by było po problemie, a tutaj chodzi o sumę odległości.
na prostej \(\displaystyle{ 3x-2y+5 =0}\) wyznacz współrzędne punktu P takiego by suma odległości \(\displaystyle{ AP}\) i \(\displaystyle{ PB}\) była najmniejsza dla \(\displaystyle{ A = (4;2) \wedge B =(5;-1)}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ P( \frac{3}{5}; \frac{17}{5})}\)
szw1710

Re: Suma odległości -optymalizacja

Post autor: szw1710 »

Zobacz jak można to zadanie zrobić geometrycznie (slajd 5).

Kod: Zaznacz cały

https://www.dropbox.com/s/inga05xbx1w8b
... a.pdf?dl=0

Algorytm:

1. Sprawdzenie że \(\displaystyle{ A,B}\) jeżą po jednej stronie danej prostej (podstawienie do równania i stwierdzenie tego samego znaku).
2. Znalezienie \(\displaystyle{ B'}\) - prosta prostopadła do danej przechodząca przez \(\displaystyle{ B}\) i dalej przecięcie i środek odcinka.
3. Wyznaczenie równania prostej \(\displaystyle{ BB'}\). Jej przecięcie z daną prostą to punkt \(\displaystyle{ P}\).
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Suma odległości -optymalizacja

Post autor: VirtualUser »

wychodzi mi l: \(\displaystyle{ y=- \frac{2}{3}x + \frac{7}{3} \Rightarrow P_{x} = - \frac{1}{13}}\) czyli wychodzi mi inna odcięta, rzędnej nawet nie sprawdzam, albo coś popsułem w locie, albo niezbyt zrozumiałem :/
szw1710

Re: Suma odległości -optymalizacja

Post autor: szw1710 »

No właśnie. Kiepsko liczysz. Wychodzi tak jak napisałeś w pytaniu.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Suma odległości -optymalizacja

Post autor: VirtualUser »

Chyba wiem gdzie jest błąd. To co Pan napisał jest błędne:
3. Wyznaczenie równania prostej \(\displaystyle{ BB'}\). Jej przecięcie z daną prostą to punkt \(\displaystyle{ P}\).
Znalezienie tego przecięcia to dopiero początek. Ono służy do znalezienia \(\displaystyle{ B'}\) a następnie za pomocą jego -> odcinka \(\displaystyle{ AB'}\) i jego przecięcia z daną prostą. Teraz wychodzi.
szw1710

Re: Suma odległości -optymalizacja

Post autor: szw1710 »

Tak, to jest błąd. Chodziło o prostą \(\displaystyle{ AB'.}\)
ODPOWIEDZ