Wzór na prostą pokrywającą się z wektorem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
_devil_

Wzór na prostą pokrywającą się z wektorem

Post autor: _devil_ »

Czy mógłby mi ktos napisać wzór na prostą pokrywajacą się z wektorem q [a,b] . Początek i koniec wektora mam (wiem że z tych punktów mógłbym już mieć wzór prostej ale zależy mi na tym żeby ten wzór wyprowadzić z wektora).
c.

Wzór na prostą pokrywającą się z wektorem

Post autor: c. »

>Czy mógłby mi ktos napisać wzór na prostą pokrywajacą się z wektorem q.
y=ax+b


c.
_devil_

Wzór na prostą pokrywającą się z wektorem

Post autor: _devil_ »

c. pisze:>Czy mógłby mi ktos napisać wzór na prostą pokrywajacą się z wektorem q.
y=ax+b


c.
bardzo śmieszne :/ [a,b] to są współrzędne tego wetora a ty mi dałeś powszechnie znany wzór ogólny prostej co ma się jak piernik do wiatraka w stosunku do mojego pytania
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wzór na prostą pokrywającą się z wektorem

Post autor: Skrzypu »

Jak masz wektor A=[p,q] to prosta, która się pokrywa z wektorem ma postać y=(q/p)*x+b, niestety współczynnika b nie można ustalić. Można ustalić jedynie współczynnik kierunkowy a=q/p
ODPOWIEDZ