Styczna równoległa do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Styczna równoległa do prostej
Proszę o pomoc.
Styczna do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{1}{4} x^{2} +2x+8}\) poprowadzona w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ -2}\) jest równoległa do prostej o równaniu?
To co zrobiłam do tej pory:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{4} \cdot (-2) ^{2}-4+8=5}\) - druga współrzędna, a więc punkt \(\displaystyle{ A=(-2,5)}\).
Prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\): \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ 5=-2a+b}\)
\(\displaystyle{ b=5+2a}\), czyli \(\displaystyle{ y=ax=5+2a}\)
Przyrównując, otrzymuję: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}x ^{2}+2x+8=ax+5+2a}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x ^{2}+x \cdot (2-a)+3-2a=0}\)
Liczę deltę, potem "deltę delty"=0
\(\displaystyle{ a =1}\)
Podstawiam za \(\displaystyle{ y=a(x+2)+5}\), \(\displaystyle{ a=0}\) i wychodzi \(\displaystyle{ y=x+7}\).
I co dalej??
Styczna do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{1}{4} x^{2} +2x+8}\) poprowadzona w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ -2}\) jest równoległa do prostej o równaniu?
To co zrobiłam do tej pory:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{4} \cdot (-2) ^{2}-4+8=5}\) - druga współrzędna, a więc punkt \(\displaystyle{ A=(-2,5)}\).
Prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\): \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
\(\displaystyle{ 5=-2a+b}\)
\(\displaystyle{ b=5+2a}\), czyli \(\displaystyle{ y=ax=5+2a}\)
Przyrównując, otrzymuję: \(\displaystyle{ \frac{1}{4}x ^{2}+2x+8=ax+5+2a}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}x ^{2}+x \cdot (2-a)+3-2a=0}\)
Liczę deltę, potem "deltę delty"=0
\(\displaystyle{ a =1}\)
Podstawiam za \(\displaystyle{ y=a(x+2)+5}\), \(\displaystyle{ a=0}\) i wychodzi \(\displaystyle{ y=x+7}\).
I co dalej??
Ostatnio zmieniony 9 lut 2018, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Styczna równoległa do prostej
Trochę dziwna treść.destiny110 pisze:Proszę o pomoc.
Styczna do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{1}{4} x^{2} +2x+8}\) poprowadzona w punkcie o odciętej -2 jest równoległa do prostej o równaniu?
Otrzymałeś styczną (jest ok) - a ona jest równoległa do wielu prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Styczna równoległa do prostej
Styczna do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{1}{4} x^{2} +2x+8}\) poprowadzona w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ -2}\) jest równoległa do prostej o równaniu
A: \(\displaystyle{ 3x+3y+19}\)
B: \(\displaystyle{ 2x-2y+15}\)
C: \(\displaystyle{ x+2y=0}\)
D: \(\displaystyle{ 2y-x+7}\)
Tak zadanie wygląda w całej okazałości
Czyli poprawną odpowiedzią będzie D?
A: \(\displaystyle{ 3x+3y+19}\)
B: \(\displaystyle{ 2x-2y+15}\)
C: \(\displaystyle{ x+2y=0}\)
D: \(\displaystyle{ 2y-x+7}\)
Tak zadanie wygląda w całej okazałości
Czyli poprawną odpowiedzią będzie D?
Ostatnio zmieniony 9 lut 2018, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy
Styczna równoległa do prostej
To w jaki sposób sprawdzić, która prosta jest równoległa? Nie pasuje mi żadna odpowiedź, wiem, że współczynniki kierunkowe mają być takie same.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 11 kwie 2014, o 19:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 22 razy