Znajdź kąt pod jakim przecinają się proste przechodzące przez punkt \(\displaystyle{ P(1,1,1)}\) i położone na paraboloidzie hiperbolicznej \(\displaystyle{ z=xy}\)
Sparametryzowałem sobie powierzchnie:
\(\displaystyle{ r=[u,v,uv]}\)
Wzór na cosinus kąta znam, tylko jak wyznaczyć równanie prostych?
Znaleźć kąt pod jakim przecinają się proste
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 29 sty 2017, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwl
- Podziękował: 3 razy
Znaleźć kąt pod jakim przecinają się proste
Ostatnio zmieniony 8 lut 2018, o 20:28 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Znaleźć kąt pod jakim przecinają się proste
Niech prostą leżącą na zadanej powierzchni będzie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1+at \\ t=1+bt \\ z=1+ct \end{cases}}\)
Leży ona na tej powierzchni gdy spełnia jej równanie :
\(\displaystyle{ 1+ct =(1+at )(1+bt )\\
t(a+b-c+abt)=0}\)
a jej wektor kierunkowy jest stały (niezależny od t) dla każdego t tylko wtedy gdy: \(\displaystyle{ a=0 \vee b=0}\)
Daje to dwie szukane proste:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ t=1+ct \\ z=1+ct \end{cases} \vee \begin{cases} x=1+ct \\ t=1 \\ z=1+ct \end{cases}}\)
a łatwiej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ t=1+t \\ z=1+t \end{cases} \vee \begin{cases} x=1+t \\ t=1 \\ z=1+t \end{cases}}\)
PS
Dla formalności:
Trzeci przypadek: \(\displaystyle{ a=b=0}\) degeneruje prostą do punktu (1,1,1).
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1+at \\ t=1+bt \\ z=1+ct \end{cases}}\)
Leży ona na tej powierzchni gdy spełnia jej równanie :
\(\displaystyle{ 1+ct =(1+at )(1+bt )\\
t(a+b-c+abt)=0}\)
a jej wektor kierunkowy jest stały (niezależny od t) dla każdego t tylko wtedy gdy: \(\displaystyle{ a=0 \vee b=0}\)
Daje to dwie szukane proste:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ t=1+ct \\ z=1+ct \end{cases} \vee \begin{cases} x=1+ct \\ t=1 \\ z=1+ct \end{cases}}\)
a łatwiej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ t=1+t \\ z=1+t \end{cases} \vee \begin{cases} x=1+t \\ t=1 \\ z=1+t \end{cases}}\)
PS
Dla formalności:
Trzeci przypadek: \(\displaystyle{ a=b=0}\) degeneruje prostą do punktu (1,1,1).