Wektor normalny z cosinusów kiernkowych płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mogielnica
- Podziękował: 1 raz
Wektor normalny z cosinusów kiernkowych płaszczyzny
Witam, mam takie zadanie do rozwiązania. Znając cosinusy kierunkowe płaszczyzny mam za zadanie wyznaczyć wektor do niej normalny. Mam następujące kąty (stopnie, minuty, sekundy) względem osi: X- 93:37:19, Y-100:12:33, Z-169:09:16. Poszukuję osoby, która wytłumaczy mi jak to się robi, nie tylko poda rozwiązanie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wektor normalny z cosinusów kiernkowych płaszczyzny
Problemem w tym zadaniu jest użycie wyrażenia: kosinusy kierunkowe płaszczyzny. Nigdy się z nim nie spotkałem.
Przypuszczam że chodzi o kosinusy katów między wersorami, a wektorem normalnym płaszczyzny. Wtedy:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ \cos \left( \angle \left\{ \vec{i} , \vec{n} \right\} \right) , \cos \left( \angle \left\{ \vec{j} , \vec{n} \right\} \right) , \cos \left( \angle \left\{ \vec{k} , \vec{n} \right\} \right) \right]}\)
Tu
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ \cos 93 ^{\circ}37'18'',\cos 100 ^{\circ}12'33'',\cos 169 ^{\circ}9'16'' \right]}\)
Przypuszczam że chodzi o kosinusy katów między wersorami, a wektorem normalnym płaszczyzny. Wtedy:
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ \cos \left( \angle \left\{ \vec{i} , \vec{n} \right\} \right) , \cos \left( \angle \left\{ \vec{j} , \vec{n} \right\} \right) , \cos \left( \angle \left\{ \vec{k} , \vec{n} \right\} \right) \right]}\)
Tu
\(\displaystyle{ \vec{n}=\left[ \cos 93 ^{\circ}37'18'',\cos 100 ^{\circ}12'33'',\cos 169 ^{\circ}9'16'' \right]}\)