Napisać równanie parametryczne prostej:
a) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,2,3)}\) i równoległy do prostej \(\displaystyle{ l: \begin{cases} x+y+z-3=0\\ 2x+y+5=0\end{cases}}\)
b) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,2,3)}\) i równoległy do płaszczyzn \(\displaystyle{ \pi _{1}: x+y+z=0,\ \ \pi_{2}:x-y+z-7=0}\)
c) zawartej w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi: 2x-y+z+3=0}\) i prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ l: \frac{x+4}{3}= \frac{y-3}{-1}= \frac{z+2}{3}}\)
Do a) wyznaczyłem wektory a następnie policzyłem ich iloczyn wektorowy, ale dalej nie mam pomysłu, nie wiem co zrobić. Liczę na wskazówki do tych trzech podpunktów. Pozdrawiam.
Napisać równanie parametryczne prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Napisać równanie parametryczne prostej
a)
Z równania krawędziowego prostej \(\displaystyle{ l}\) wyznaczamy współrzędne wektora kierunkowego jako iloczyn wektorowy wektorów normalnych przecinających się płaszczyzn.
Wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ \vec{l}= [a, b, c]}\) jest wektorem kierunkowym prostej a).
\(\displaystyle{ l: \frac{x-1}{a}= \frac{y-2}{b}= \frac{z-3}{c}}\)
b)
Znajdujemy iloczyn wektorowy wektorów prostopadłych płaszczyzn \(\displaystyle{ [1,1,1] \times [1-1, 1]= [d, e, f]}\) .
\(\displaystyle{ b: \frac{x-1}{d}= \frac{y-2}{e}= \frac{z-3}{f}}\)
c)
Wektor prostopadły płaszczyzny \(\displaystyle{ [2,-1, 1]}\) jest wektorem prostopadłym do prostej c).
Iloczyn wektorowy tego wektora i wektora kierunkowego prostej prostopadłej \(\displaystyle{ [3,-1, 3]}\) jest wektorem kierunkowym \(\displaystyle{ [g, h, i]}\) prostej c).
Równanie prostej c):
\(\displaystyle{ c: \frac{x -p}{g}= \frac{y-q }{h}= \frac{z- r}{i}}\) , gdzie punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (p, q, r)}\) jest punktem wspólnym płaszczyzny i prostej c).
Np. \(\displaystyle{ (p, q , r) = (-1, 1, 0)}\)
Z równania krawędziowego prostej \(\displaystyle{ l}\) wyznaczamy współrzędne wektora kierunkowego jako iloczyn wektorowy wektorów normalnych przecinających się płaszczyzn.
Wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ \vec{l}= [a, b, c]}\) jest wektorem kierunkowym prostej a).
\(\displaystyle{ l: \frac{x-1}{a}= \frac{y-2}{b}= \frac{z-3}{c}}\)
b)
Znajdujemy iloczyn wektorowy wektorów prostopadłych płaszczyzn \(\displaystyle{ [1,1,1] \times [1-1, 1]= [d, e, f]}\) .
\(\displaystyle{ b: \frac{x-1}{d}= \frac{y-2}{e}= \frac{z-3}{f}}\)
c)
Wektor prostopadły płaszczyzny \(\displaystyle{ [2,-1, 1]}\) jest wektorem prostopadłym do prostej c).
Iloczyn wektorowy tego wektora i wektora kierunkowego prostej prostopadłej \(\displaystyle{ [3,-1, 3]}\) jest wektorem kierunkowym \(\displaystyle{ [g, h, i]}\) prostej c).
Równanie prostej c):
\(\displaystyle{ c: \frac{x -p}{g}= \frac{y-q }{h}= \frac{z- r}{i}}\) , gdzie punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (p, q, r)}\) jest punktem wspólnym płaszczyzny i prostej c).
Np. \(\displaystyle{ (p, q , r) = (-1, 1, 0)}\)
Napisać równanie parametryczne prostej
Co do c) to jak wyliczyć punkt wspólny płaszczyzny i prostej?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Napisać równanie parametryczne prostej
Bierzemy dowolne współrzędne punktu, które spełniają równanie płaszczyzny. Bo prosta zawarta w płaszczyźnie ma z nią nieskończenie wiele punktów wspólnych.
Na przykład punkt o współrzędnych:
\(\displaystyle{ (p,q, r) = (-1, 1, 0)}\)
Proszę przeczytać podpunkt c).
Na przykład punkt o współrzędnych:
\(\displaystyle{ (p,q, r) = (-1, 1, 0)}\)
Proszę przeczytać podpunkt c).