Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.
Na prostej o równaniu \(\displaystyle{ x-3y+15=0}\) wyznacz taki punkt \(\displaystyle{ C}\) , aby pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) , gdzie \(\displaystyle{ A(-2,-3)}\) i \(\displaystyle{ B(4,2)}\) było równe \(\displaystyle{ 23,5}\) .
Pozdrawiam.
Wyznaczanie wierzchołku C trójkąta z odpowiednim polem
Wyznaczanie wierzchołku C trójkąta z odpowiednim polem
Ostatnio zmieniony 22 sty 2018, o 21:25 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wyznaczanie wierzchołku C trójkąta z odpowiednim polem
\(\displaystyle{ P_{\Delta}= \frac{1}{2}\left| \vec{AB} \circ \vec{AC} \right| \\
23,5= \frac{1}{2}\left| \left[6;5 \right] \circ\left[ x+2; (\frac{x}{3}+5)+3 \right] \right|\\
47=\left|6(x+2)+5( \frac{x}{3}+8 ) \right| \\
.....}\)
23,5= \frac{1}{2}\left| \left[6;5 \right] \circ\left[ x+2; (\frac{x}{3}+5)+3 \right] \right|\\
47=\left|6(x+2)+5( \frac{x}{3}+8 ) \right| \\
.....}\)