Wyznaczenie równania okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Pilecki

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: Pilecki »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu z geometrii analitycznej.

Wyznacz równanie okręgu \(\displaystyle{ O_2}\) , który jest obrazem okręgu \(\displaystyle{ O_1: x^2+y^2+12x-4y+67=0}\) w symetrii względem prostej \(\displaystyle{ k: 2x+3y-22=0}\) .

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2018, o 22:08 przez AiDi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: piasek101 »

Na razie nie mamy okręgu.

Jak już będzie to trzeba wyznaczyć jego środek - próbujesz, pokazujesz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: a4karo »

Jest okrąg, tylko manuala LaTeXa się nie chciało przeczytać:
\(\displaystyle{ x^2+y²^2+12x-4y+67=0}\)
Pilecki

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: Pilecki »

U mnie wszystko widać idealnie.Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: Rafsaf »

W postać kanoniczną to zamień
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: a4karo »

Masz środek okręgu, masz prostą... W czym problem?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Wyznaczenie równania okręgu

Post autor: Dilectus »

Pilecki pisze: który jest obrazem okręgu \(\displaystyle{ O_1: \red x^2+y^2+12x-4y+67=0}\)
To nie jest okrąg. Sprawdź.

ODPOWIEDZ