Wyznaczyć równania stycznych.
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Wyznaczyć równania stycznych.
Wyznaczyć równania stycznych poprowadzonych:
a) z punktu \(\displaystyle{ (7,1)}\), do okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2=25}\).
Jak najprościej znaleźć punkt należący do okręgu? Jeżeli go już znajdę to wiem jak wyznaczyć prostą przechodzącą przez dwa punkty (czyli w tym wypadku będzie to styczna do okręgu).
Czy mogę zrobić takie równanie: \(\displaystyle{ x * 7 + y * 1 = 25}\) oraz z równania okręgu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 25}\) i zrobić z nich układ równań? Mimo tego, że punkt \(\displaystyle{ (7,1)}\) nie należy do okręgu??
a) z punktu \(\displaystyle{ (7,1)}\), do okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2=25}\).
Jak najprościej znaleźć punkt należący do okręgu? Jeżeli go już znajdę to wiem jak wyznaczyć prostą przechodzącą przez dwa punkty (czyli w tym wypadku będzie to styczna do okręgu).
Czy mogę zrobić takie równanie: \(\displaystyle{ x * 7 + y * 1 = 25}\) oraz z równania okręgu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 25}\) i zrobić z nich układ równań? Mimo tego, że punkt \(\displaystyle{ (7,1)}\) nie należy do okręgu??
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Z pęku prostych przechodzących przez punkt: \(\displaystyle{ (7;1)}\) wybieramy te, które mają jeden punkt wspólny z okręgiem.
Tutaj pęk prostych ma równanie:\(\displaystyle{ y = a(x - 7) + 1}\)
Tutaj pęk prostych ma równanie:\(\displaystyle{ y = a(x - 7) + 1}\)
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
I właśnie tutaj mam największy problem... jak znaleźć współczynnik kierunkowy "a" ??
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Podstawiaz równanie pęku prostych do równania okregu.Otrzymujesz równanie kwadratowe z parametrem: \(\displaystyle{ a}\) i nakładasz warunek, aby miało ono tylko jedno rozwiązanie.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Wstawiasz równanie prostej do równania okręgu otrzymując równanie kwadratowe z parmetrem \(\displaystyle{ a}\). Wiesz że to równanie ma mieć jedno rozwiązanie (styczność), a więc wyróżnik musi być równy zeru.
EDIT: Belf mnie ubiegł
EDIT: Belf mnie ubiegł
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
W przypadku, gdy środek okręgu leży w początku układu współrzędnych równanie stycznej do okręgu w punkcie \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0} )}\) ma postać:
\(\displaystyle{ x\cdot x_{0} + y\cdot y_{0} = 25,}\) ale warunkiem koniecznym jest, aby punkt \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0} )}\) należał do okręgu.
W Twoim przypadku, napisz równanie kierunkowe prostej przechodzącej rzez punkt \(\displaystyle{ (7, 1)}\) (jak napisal Belf).
Rozwiąż układ równań okręgu i prostej, żądając, by wyróżnik równania kwadratowego z parametrem \(\displaystyle{ a}\) \(\displaystyle{ (\Delta =0)}\) (aby prosta miała z okręgiem dokładnie jeden punkt wspólny).
\(\displaystyle{ x\cdot x_{0} + y\cdot y_{0} = 25,}\) ale warunkiem koniecznym jest, aby punkt \(\displaystyle{ (x_{0}, y_{0} )}\) należał do okręgu.
W Twoim przypadku, napisz równanie kierunkowe prostej przechodzącej rzez punkt \(\displaystyle{ (7, 1)}\) (jak napisal Belf).
Rozwiąż układ równań okręgu i prostej, żądając, by wyróżnik równania kwadratowego z parametrem \(\displaystyle{ a}\) \(\displaystyle{ (\Delta =0)}\) (aby prosta miała z okręgiem dokładnie jeden punkt wspólny).
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Wyznaczyć równania stycznych.
Proponuję jeszcze inaczej: szukane styczne będą prostymi przechodzącymi przez punkt \(\displaystyle{ (7,1)}\) i odległymi od środka okręgu o \(\displaystyle{ 5}\) (czyli o promień). Proste przechodzące przez punkt \(\displaystyle{ (7,1)}\) opisuje równanie ogólne postaci \(\displaystyle{ ax-y-7a+1=0}\). Następnie korzystamy ze wzoru na odległosć punktu od prostej i otrzymujemy równanie \(\displaystyle{ \left| 7a-1\right|=5 \sqrt{a^2+1}}\). I po temacie.
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Czyli mam rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y - 1 = m(x - 7) \\ x^2 + y^2 = 25 \end{cases}}\)
Wtedy z pierwszego równania wyznaczam \(\displaystyle{ y = m (x - 7) + 1}\).
I podstawiam do równania okręgu: \(\displaystyle{ x^2 + (m(x-7)+1) ^ 2 = 25}\) ???
Wtedy mi jakieś kosmiczne rzeczy wychodzą... np. \(\displaystyle{ x^2 m^2...}\) i z niczym się to nie skraca...
Chyba mam jakieś zaćmienie umysłu
\(\displaystyle{ \begin{cases} y - 1 = m(x - 7) \\ x^2 + y^2 = 25 \end{cases}}\)
Wtedy z pierwszego równania wyznaczam \(\displaystyle{ y = m (x - 7) + 1}\).
I podstawiam do równania okręgu: \(\displaystyle{ x^2 + (m(x-7)+1) ^ 2 = 25}\) ???
Wtedy mi jakieś kosmiczne rzeczy wychodzą... np. \(\displaystyle{ x^2 m^2...}\) i z niczym się to nie skraca...
Chyba mam jakieś zaćmienie umysłu
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Bo nic się nie ma skracać. Porzadkujesz do postaci równania kwadratowego:\(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c=0}\)
i nakładasz warunek: \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
i nakładasz warunek: \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
A to nie rozwiązywałeś nigdy zadań z serii "dla jakiej wartości parametru..."?Vince221 pisze: Wtedy mi jakieś kosmiczne rzeczy wychodzą... np. \(\displaystyle{ x^2 m^2...}\) i z niczym się to nie skraca...
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Pamiętam tylko coś z przecięciem się osi OX, że wtedy za \(\displaystyle{ y = 0}\)... A z tym układem serio mam jakiś problem
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wyznaczyć równania stycznych.
Wszystko powymnażaj i przenieś na lewą stronę.Poredukuj i powyłączaj przed nawiaswyrażenie \(\displaystyle{ x^2}\) orax \(\displaystyle{ x}\), czyli doprowadź równanie do postaci:
\(\displaystyle{ Ax^2 + Bx + C =0}\)
Teraz rozwiązujesz równanie:\(\displaystyle{ \Delta=B^2-4AC = 0}\), które ma tylko jedną niewiadomą:\(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ Ax^2 + Bx + C =0}\)
Teraz rozwiązujesz równanie:\(\displaystyle{ \Delta=B^2-4AC = 0}\), które ma tylko jedną niewiadomą:\(\displaystyle{ a}\)