Znaleźć równanie elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Stap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 1 sty 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Znaleźć równanie elipsy

Post autor: Stap »

Znaleźć równanie elipsy o ogniskach \(\displaystyle{ F _{1}=(-1,1)}\) i \(\displaystyle{ F_{2}=(-1,3)}\) i stycznej do osi OY. Naszkicować tę elipse.
Znów brak mi pomysłów. Nie mam pojęcia od czego zacząć.

Edit:
Coś wymyśliłem, wyszło mi że ta elipsa ma wzór:
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)^{2}}{1} + \frac{(y-2) ^{2} }{2}=1}\)
Czy mógłby mi ktoś potwierdzić że to dobry wynik?
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Re: Znaleźć równanie elipsy

Post autor: SidCom »

Potwierdzam
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Znaleźć równanie elipsy

Post autor: Dilectus »

Wynik dobry, ale pokaż, jak liczyłeś to zadanie.
Coś wymyśliłem, wyszło mi że ta elipsa ma wzór:
Powiedz, co wymyśliłeś.

Stap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 1 sty 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Znaleźć równanie elipsy

Post autor: Stap »

Już za późno, kolos napisany. Nic już nie ma znaczenia.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Znaleźć równanie elipsy

Post autor: Dilectus »

Czyżbyś, nie daj Boże, uwalił?
Stap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 1 sty 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Znaleźć równanie elipsy

Post autor: Stap »

Z tego przedmiotu na szczęście nie.Z analizy, wręcz przeciwnie.
ODPOWIEDZ