Dzień dobry. To zadanko, którego nie umiem zrobić. Mogę wysłać moje obliczenia, ale nic z nich nie wynika pomocy. Podajcie jak to się nazywa (temat) co bym mógł to wygooglować i się nauczyć.
Wyznacz równania wszystkich wspólnych stycznych do paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y = \frac{1}{2} x ^{2}}\) i okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2} + \left( y+ \frac{5}{2} \right) ^{2} =2}\) .
Na grafie wyszło mi że nie ma żadnych, bo jest \(\displaystyle{ -\frac52 y}\) , a promień jest mniejszy od odległość paraboli z kołem.
Punkt przecięcia koła z parabolą
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Punkt przecięcia koła z parabolą
Eeee tam!bestils pisze:Na grafie wyszło mi że nie ma żadnych, ...
Nie rób żadnych grafów, tylko rysunek (w miarę porządny). Zauważysz, że są cztery styczne, parami symetryczna względem osi \(\displaystyle{ 0y}\) .
Twój okrąg, to dwie funkcje:
- \(\displaystyle{ y=\pm\sqrt{x^2-2)}-\frac{5}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 23:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe
- Podziękował: 2 razy
Re: Punkt przecięcia koła z parabolą
Aaaa. Długo myślałem, co tu się zadziało, ale teraz trochę rozumiem, zobaczymy jak pójdzie dalej, wielkie dzięki.
Okej, to podstawiłem oba pod y i otrzymałem \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x ^{2} = \pm \sqrt{(x ^{2} -2)} - \frac{5}{2}}\) , podniosłem to do kwadratu wszystko, potem pomnożyłem razy \(\displaystyle{ 4}\) i doszedłem do dwóch funkcji:
\(\displaystyle{ x ^{4} -4x ^{2} +13=0 \\ x ^{4} +4x ^{2} -3=0}\)
Teraz mam to przyrównać. czy znaleźć pierwiastki obu równań? Bo nie znalazłem żadnych, a delta nie wyszła, jedynie przy przyrównaniu wyszedł mi \(\displaystyle{ x=2}\) . To jest dobra odpowiedz czy coś mam źle ?
Okej, to podstawiłem oba pod y i otrzymałem \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x ^{2} = \pm \sqrt{(x ^{2} -2)} - \frac{5}{2}}\) , podniosłem to do kwadratu wszystko, potem pomnożyłem razy \(\displaystyle{ 4}\) i doszedłem do dwóch funkcji:
\(\displaystyle{ x ^{4} -4x ^{2} +13=0 \\ x ^{4} +4x ^{2} -3=0}\)
Teraz mam to przyrównać. czy znaleźć pierwiastki obu równań? Bo nie znalazłem żadnych, a delta nie wyszła, jedynie przy przyrównaniu wyszedł mi \(\displaystyle{ x=2}\) . To jest dobra odpowiedz czy coś mam źle ?
Ostatnio zmieniony 18 sty 2018, o 10:27 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Zmiana wiersza wewnątrz wstawki LaTeXa to: \\
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Zmiana wiersza wewnątrz wstawki LaTeXa to: \\
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Punkt przecięcia koła z parabolą
Proszę zauważyć, że normalne do stycznych wystawione w ich punktach styczności okręgiem przecinają się w jego środku. T taka ciekawostka, ale czasami pomocna.-- 19 sty 2018, o 04:40 --Tak to ma być?
A może ten plus w wyrażeniu w nawiasach jest minusem?
A może ten plus w wyrażeniu w nawiasach jest minusem?