Równanie prostej, szukanie cosinusa.
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Równanie prostej, szukanie cosinusa.
Treść zadania:
Napisać równanie prostej o współczynniku kierunkowym \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(2;-2)}\). Ile wynosi kosinus kąta nachylenia tej prostej do dodatniej osi odciętych?
Dane:
\(\displaystyle{ A(2;-2)}\) oraz \(\displaystyle{ a = \sqrt{3}}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ a = \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin ^2\alpha + \cos ^2\alpha = 1}\)
Równanie kierunkowe prostej \(\displaystyle{ y = ax + b}\), więc podstawiam \(\displaystyle{ a = \sqrt{3}}\) oraz punkt \(\displaystyle{ A(2,-2)}\)
\(\displaystyle{ -2 = \sqrt{3} \cdot 2 + b}\), stąd \(\displaystyle{ b = -2 -2\sqrt{3}}\)
Więc równanie prostej to: \(\displaystyle{ y = \sqrt{3}x - 2 - 2\sqrt{3}}\) <--- PIERWSZA CZĘŚĆ ZADANIA
I teraz musimy wyliczyć \(\displaystyle{ \cos \alpha}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \sqrt{3}\\ \sin ^2\alpha + \cos ^2\alpha = 1 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyznaczam \(\displaystyle{ \sin \alpha}\):
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{3} \cdot \cos \alpha}\)
Podstawiam do drugiego:
\(\displaystyle{ (\sqrt{3} \cdot \cos \alpha)^2 + \cos ^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot \cos ^2\alpha + \cos ^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ 4\cos ^2\alpha = 1 /:4}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2\alpha = \frac{1}{4}}\)
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{1}{2}}\) LUB \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2}}\) <--- DRUGA CZĘŚĆ ZADANIA
Czy tok rozumienia oraz odpowiedź są prawidłowe?
Napisać równanie prostej o współczynniku kierunkowym \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(2;-2)}\). Ile wynosi kosinus kąta nachylenia tej prostej do dodatniej osi odciętych?
Dane:
\(\displaystyle{ A(2;-2)}\) oraz \(\displaystyle{ a = \sqrt{3}}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ a = \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin ^2\alpha + \cos ^2\alpha = 1}\)
Równanie kierunkowe prostej \(\displaystyle{ y = ax + b}\), więc podstawiam \(\displaystyle{ a = \sqrt{3}}\) oraz punkt \(\displaystyle{ A(2,-2)}\)
\(\displaystyle{ -2 = \sqrt{3} \cdot 2 + b}\), stąd \(\displaystyle{ b = -2 -2\sqrt{3}}\)
Więc równanie prostej to: \(\displaystyle{ y = \sqrt{3}x - 2 - 2\sqrt{3}}\) <--- PIERWSZA CZĘŚĆ ZADANIA
I teraz musimy wyliczyć \(\displaystyle{ \cos \alpha}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} = \sqrt{3}\\ \sin ^2\alpha + \cos ^2\alpha = 1 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania wyznaczam \(\displaystyle{ \sin \alpha}\):
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{3} \cdot \cos \alpha}\)
Podstawiam do drugiego:
\(\displaystyle{ (\sqrt{3} \cdot \cos \alpha)^2 + \cos ^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ 3 \cdot \cos ^2\alpha + \cos ^2\alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ 4\cos ^2\alpha = 1 /:4}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2\alpha = \frac{1}{4}}\)
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{1}{2}}\) LUB \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{1}{2}}\) <--- DRUGA CZĘŚĆ ZADANIA
Czy tok rozumienia oraz odpowiedź są prawidłowe?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2018, o 14:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie prostej, szukanie cosinusa.
Nie do końca. Kat między prostymi jest jeden, więc nie może mieć dwóch kosinusow.
Przyjrzyj się definicji kąta...
Przyjrzyj się definicji kąta...
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Równanie prostej, szukanie cosinusa.
W takim wypadku wydaje mi się, że jeżeli przyprostokątną będzie dodatnia oś OX, a przeciwprostokątną będzie prosta wyznaczona wzorem \(\displaystyle{ y = \sqrt{3}x - 2 - 2\sqrt{3}}\) to przetnie się ona gdzieś w jakimś punkcie z osią OX, gdzie punkt ten będzie dodatni. Wiedząc, że \(\displaystyle{ cos = \frac{przyprostokątna (OX)}{prosta}}\) to \(\displaystyle{ cos}\) będzie wartością ujemną, więc prawidłową odpowiedzią powinno być: \(\displaystyle{ cos\alpha = - \frac{1}{2}}\)
Bo kąt którego szukamy będzie w miejscu przecięcia się osi OX oraz prostej.
Czy już się pogubiłem?
Schematyczny rysunek mojego wyobrażenia:
[/url]
Bo kąt którego szukamy będzie w miejscu przecięcia się osi OX oraz prostej.
Czy już się pogubiłem?
Schematyczny rysunek mojego wyobrażenia:
Kod: Zaznacz cały
https://imgbb.com/
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Równanie prostej, szukanie cosinusa.
a4karo pisze:Nie do końca. Kat między prostymi jest jeden, więc nie może mieć dwóch kosinusow.
Istnieją dwie proste spełniające warunki tego zadania. Jedna tworzy z dodatnią osią OX kąt 60 stopni,
natomiast druga kąt 120 stopni.
Odpowiadające tym punktom cosinusy, to: \(\displaystyle{ \cos 60^0 = \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 120^0 =- \frac{1}{2}}\)
Co ma to tego kąt pomiedzy tymi prostymi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
Równanie prostej, szukanie cosinusa.
\(\displaystyle{ -2 = \sqrt(3) 2 + b}\)Belf pisze: Istnieją dwie proste spełniające warunki tego zadania.
\(\displaystyle{ -2 = \sqrt(3) 2 + c}\)
to \(\displaystyle{ b = c}\)
Muszę się zgodzić z a4karo, jeden tangens, jeden kosinus.
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Re: Równanie prostej, szukanie cosinusa.
Czyli który cosinus jest prawidłowy? Bo ja chyba nie potrafię tego wyjaśnić...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie prostej, szukanie cosinusa.
Prosta o współczynniku kierunkowym \(\displaystyle{ \sqrt3}\) jest tylko jednaBelf pisze:Istnieją dwie proste spełniające warunki tego zadania. Jedna tworzy z dodatnią osią OX kąt 60 stopni,a4karo pisze:Nie do końca. Kat między prostymi jest jeden, więc nie może mieć dwóch kosinusow.
natomiast druga kąt 120 stopni.
Odpowiadające tym punktom cosinusy, to: \(\displaystyle{ \cos 60^0 = \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 120^0 =- \frac{1}{2}}\)
Co ma to tego kąt pomiedzy tymi prostymi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Równanie prostej, szukanie cosinusa.
W tym zadaniu może być mowa tylko o cosinusie kąta ostrego.Vince221 pisze:Czyli który cosinus jest prawidłowy? Bo ja chyba nie potrafię tego wyjaśnić...
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Równanie prostej, szukanie cosinusa.
Zgoda. Moja pomyłka ,więc przepraszam za wprowadzenie w błąd.