Jakie będzie równanie stycznej do wykresu \(\displaystyle{ f(x)=3^{-x}}\) , gdzie \(\displaystyle{ P_0(x_0, \sqrt3)}\) ?
Wiem, że pochodna wynosi \(\displaystyle{ f'(x)=e^{-x\ln3}}\) . Skąd wziąć \(\displaystyle{ x_0}\) ?
Równanie stycznej do wykresu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Równanie stycznej do wykresu
Ostatnio zmieniony 8 sty 2018, o 00:31 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Równanie stycznej do wykresu
A skąd taka wiedza ?nuta1955 pisze:
Wiem, że pochodna wynosi \(\displaystyle{ f'(x)=e^{-x\ln3}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Równanie stycznej do wykresu
Gdy jest liczba do potęgi z \(\displaystyle{ x}\) , nie liczy się wtedy pochodnej jako \(\displaystyle{ e^{b\cdot\ln a}}\) ?Belf pisze:A skąd taka wiedza ?nuta1955 pisze:
Wiem, że pochodna wynosi \(\displaystyle{ f'(x)=e^{-x\ln3}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Równanie stycznej do wykresu
Prawdą jest:
- \(\displaystyle{ 3^{-x}=e^{-x\ln3}}\)
- \(\displaystyle{ \left(3^{-x}\right)'=\left(e^{-x\ln3}\right)'\neq e^{-x\ln3}}\)