Treść zadania brzmi:
Znajdź współrzędne ogniska paraboli \(\displaystyle{ y^2 = 3x}\). Wykonaj ilustrację.
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać...
Wiem, że równanie paraboli to: \(\displaystyle{ y^2=2px}\), a kierownica paraboli: \(\displaystyle{ x = - \frac{1}{2}p}\)
Czy mając ten pierwszy wzór mogę wnioskować, że \(\displaystyle{ 2p = 3 \rightarrow p = 1,5 \rightarrow}\), czyli \(\displaystyle{ x = - \frac{1}{2}* \frac{3}{2} = - \frac{3}{4}}\)
Tylko nawet gdyby to co mi to daje?
Pomocy!
Znajdź współrzędne ogniska paraboli.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Znajdź współrzędne ogniska paraboli.
a ognisko to punkt \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}p,0\right)}\)Vince221 pisze:Wiem, że równanie paraboli to: \(\displaystyle{ y^2=2px}\), a kierownica paraboli: \(\displaystyle{ x = - \frac{1}{2}p}\)
- Vince221
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Znajdź współrzędne ogniska paraboli.
I zawsze ognisko to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}p}\) ? A druga współrzędna \(\displaystyle{ 0}\) ?kerajs pisze: a ognisko to punkt \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}p,0\right)}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Znajdź współrzędne ogniska paraboli.
Tylko dla parabol typu: \(\displaystyle{ y^2=2px}\)
Parabola \(\displaystyle{ 4p(y-b)=(x-a)^2}\) ma ognisko w punkcie \(\displaystyle{ (a,b+p)}\), a równanie jej kierownicy to \(\displaystyle{ y=b-p}\).
Analogicznie:
Parabola \(\displaystyle{ 4p(x-b)=(y-a)^2}\) ma ognisko w punkcie \(\displaystyle{ (b+p,a)}\), a równanie jej kierownicy to \(\displaystyle{ x=b-p}\).
Parabola \(\displaystyle{ 4p(y-b)=(x-a)^2}\) ma ognisko w punkcie \(\displaystyle{ (a,b+p)}\), a równanie jej kierownicy to \(\displaystyle{ y=b-p}\).
Analogicznie:
Parabola \(\displaystyle{ 4p(x-b)=(y-a)^2}\) ma ognisko w punkcie \(\displaystyle{ (b+p,a)}\), a równanie jej kierownicy to \(\displaystyle{ x=b-p}\).