Wartości parametrów "a" i "b"
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Wartości parametrów "a" i "b"
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)= -x ^{2} + a \cdot x+b}\) jest styczny do prostej \(\displaystyle{ y=x}\) w punkcie \(\displaystyle{ P(-1,-1)}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2018, o 21:05 przez nuta1955, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Wartości parametrów "a" i "b"
Tak, wiem. Potrafię obliczyć równanie stycznej do paraboli w danym punkcie, lecz kompletnie nie mam pojęcia jak rozwiązać zadanie z tej strony.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Wartości parametrów "a" i "b"
Racja, źle przepisane. Poprawiłem na \(\displaystyle{ P(-1, -1)}\)
Wzór stycznej też poprawiony. Pisałem z pamięci : P
Wzór stycznej też poprawiony. Pisałem z pamięci : P
Ostatnio zmieniony 2 sty 2018, o 21:12 przez nuta1955, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Wartości parametrów "a" i "b"
Czyli pochodna wyjdzie \(\displaystyle{ f'(x) = -2 \cdot x + 1}\) , czli
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = -2 \\ b = 1 \end{cases}}\)
?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = -2 \\ b = 1 \end{cases}}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Wartości parametrów "a" i "b"
Znasz wzorki (mniej lub więcej), ale chyba nie za bardzo wiesz co one znaczą.
To zadam jeszcze raz pytanie: co to znaczy, że parabola jest styczna do prostej w punkcie \(\displaystyle{ P}\) .
Odpowiedzią są dwa warunki. Każdy z nich przełoży się na jedno równanie.
Jak rozwiążesz układ tych dwóch równań, to wyliczysz szukane liczby.
To zadam jeszcze raz pytanie: co to znaczy, że parabola jest styczna do prostej w punkcie \(\displaystyle{ P}\) .
Odpowiedzią są dwa warunki. Każdy z nich przełoży się na jedno równanie.
Jak rozwiążesz układ tych dwóch równań, to wyliczysz szukane liczby.