twierdzenie o płaszczyźnie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tomasz271000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 lip 2017, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

twierdzenie o płaszczyźnie

Post autor: Tomasz271000 »

Mam niedługo do przedstawienia referat z seminarium dyplomowego, którego tematem jest geometria analityczna i trzeba trochę teorii przedstawić. Chciałbym się zapytać czy poniższe twierdzenie jest prawdziwe i ma sens. Znalazłem to w pracy studentów, którzy przed laty zdawali ten temat, ale ostrzegali, że są jakieś błędy. Jak ja to sobie wyobrażam, to wydaje mi się być prawdziwe, ale czasami moje wyobrażenia mogą prowadzić mnie na fałszywą drogę, więc nie jestem w 100% upewniony, czy to jest dobrze. W książkach widzę coś o kolinearności ale tego twierdzenia mniej rozumiem.

Brzmi ono tak:

Niech \(\displaystyle{ \pi}\) będzie płaszczyzną w przestrzeni trójwymiarowej zawierającą punkt \(\displaystyle{ M_{0}}\) o współrzędnych \(\displaystyle{ \left[a,b,c\right]}\) , oraz niech wektor \(\displaystyle{ \vec{n}}\) o współrzędnych \(\displaystyle{ \left[p,q,r\right]}\) będzie prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) . Punkt \(\displaystyle{ M}\) leży na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) gdy wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{M_{0}M}}\) jest prostopadły do wektora \(\displaystyle{ \vec{n}}\) .

Byłbym wdzięczny.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: twierdzenie o płaszczyźnie

Post autor: a4karo »

Twierdzenie jest prawdziwe przy pewnym dość oczywistym, ale nie zrobionym tu założeniu. Czy jesteś w stanie je wykryć?
ODPOWIEDZ